AKTUALIZÁCIA: Aké sú ceny respiračných masiek na Slovensku?

NETKY.SK • 19 Marec 2020, 16:43 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Aké sú ceny respiračných masiek na Slovensku?

Bojovať proti novému koronavírusu sa dá najmä častým umývaním rúk a nosením ochranného rúška. Tých je dostupných niekoľko druhov, porovnanie cien nájdete v článku.

slovakia

left justify in out

Keďže sa nový koronavírus šíri ako chrípka, čiže kvapôčkovou infekciou, ochranné rúška sú veľmi dôležité.  K prenosu dochádza najmä kvapôčkami pri kýchaní, reči, kašlaní, ale aj priamym kontaktom. Na bežnú ochranu sa odporúčajú obyčajné rúška, avšak v ponuke sú aj špeciálne respirátory. Tie používa najmä zdravotnícky personál, no ak by ste sa chceli chrániť čo najlepšie, prinášame vám porovnanie kvality a cien respirátorov FFP2 a FFP3.

 

img

 

Respirátory FFP2

Respirátory FFP2 sú vhodné na použitie v pracovných prostrediach s prítomnosťou zdraviu škodlivých a mutagénnych látok v dýchanom vzduchu, pričom zachytávajú minimálne 94 % častíc vo vzduchu. Najnižšia cena na slovenskom trhu je okolo 0,80 EUR, pričom priemerná cena je okolo 10 EUR. Takúto cenu majú respirátory s ventilčekom FFP2 proti netoxickým pevným časticiam a kvapalným aerosolom v koncentráciach do 12 x NPK/PEL. Pokiaľ ide o respirátory, ktoré filtrujú aj toxické látky, ich cena je vyššia. Pohybuje sa od 40 EUR a vyššie v závislosti od kvality materiálu.

 

img

 

Respirátory FFP3

Masky na ochranu dýchacích orgánov s triedou ochrany FFP3 ponúkajú maximálnu možnú mieru ochrany pred škodlivinami v dýchanom vzduchu, dokážu filtrovať jedovaté, rakovinotvorné a rádioaktívne častice. Na slovenskom trhu nájdete napríklad respirátory FFP3 sú so zabudovaným ventilčekom proti netoxickým pevným časticiam a kvapalným aerosolom v koncentráciach do 50 x NPK/PEL. Cena týchto respirátorov sa pohybuje od 1,39 EUR. Niektorých cena je vyššia (okolo 6 EUR), čo závisí od materiálu, z ktorého je respirátor vyrobený a tiež od toho, či sú schopné filtrovať stredne a viac toxické častice. Cena respirátorov, ktoré filtrujú aj toxické látky môžu byť aj niekoľkonásobne vyššia. Nemenovaný slovenský online predajca ponúka jeden kus tohto typu respirátoru za 35,90 EUR.

 

Aktuálna situácia na Slovensku

Od vypuknutia koronavírusu sú nie len na území Slovenska jednorázové, ale aj opakovateľne použiteľné rúška či respirátory dlhodobo nedostupné. Ľudia vykúpili obchody a lekárne, takže bežní ľudia hľadajú alternatívne možnosti. Niektorí, ktorí rúška a respirátory stihli kúpiť skôr, ich momentálne predávajú na internete za niekoľkonásobok bežnej ceny. Práve pre ich nedostupnosť sa ceny respirátorov najvyššej kvality sa môžu pohybovať aj okolo 80 EUR za 1 kus. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona