Kryoterapia

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 11:00 • 2 min
Kryoterapia

Verili by ste, že keď svoje telo vystavíme na krátku dobu extrémnemu chladu má to pozitívne účinky na naše fyzické a mentálne zdravie? Celotelová kryoterapia je čoraz populárnejšia a neustále si získava nových priaznivcov vďaka rade výhod, ktoré ponúka.

slovakia

left justify in out

O blahodárnych účinkoch kryoterapie – liečbe chladom, vedeli už starí Egypťania. Po pozornosti a obľube, ktorej sa jej dostávalo v období staroveku, upadla na pár storočí do zabudnutia, aby mohla byť opäť objavená v 20. storočí. Upútala predovšetkých vedcov a lekárov, ktorí začali podrobne skúmať jej účinky na ľudské telo a psychiku. V priebehu minulého storočia bolo publikované nespočetné množstvo vedeckých prác o vplyve kryoterapie na organizmus človeka.

 

img

 

Dnes kryoterapiu odporúčajú popredné vedecké kapacity a podľa mnohých je vynikajúca hlavne pre deti. Aký je ideálny vek kedy zobrať dieťa do kryokomory? Jednoznačná odpoveď na túto otázku neexituje. Po fyziologickej stránke majú deti už po druhom roku života ukončený termoreglačný vývoj a je preukázané, že znášajú výraznú zmenu teploty lepšie ako dospelí. Odborníci sa zhodujú, že dieťa musí byť pripravené nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke, aby bez problémov zvládlo pobyt v kryokomore. Deti netreba nútiť a mali by mať pozitívny vzťah k zdravému životnému štýlu. V prípade, že sa stále cítia neisto, môžete ísť do kryokomory spoločne alebo môžu zobrať aj kamaráta. Celá procedúra trvá 20-30 minút.

 

Pred vstupom do kryokomory nemusíte s dieťaťom navštíviť pediatria. Stačí len kontrola aktuálneho zdravotného stavu na mieste, ako napríklad meranie krvého tlaku. Vyplníte dotazník, týkajúci sa vášho zdravotného stavu a začnú vás pripravovať na procedúru. Zapožičajú vám rukavice, ponožky, rúšku na nos a ústa, čelenku aj šľapky. Najvhodnejším oblečením sú plavky, aby boli čo najväčšie plochy kože vystavené chladu, ktorý stimuluje receptory. Po 2-5 minútach v mrazivej kryokomore rozohrejete organizmus intenzívnym cvičením na bicykli. Nepomýľte si otužovanie s kryoterapiou. Spočívajú na úplne inom princípe. Počas kryoterapie ste na krátku dobu 2-5 minút vystavený extrémne nízkej teplote približne -100 stupňov Celzia. Mrazivý chlad je navyše suchý čo spôsobuje sériu fyziologických reakcii.  Prečo je tento druh liečby a zároveň prevencie taký účinný? V našom tele sa v dôsledku chladu aktivuje imunitný systém, stiahnu cievy, uvoľní svalstvo a vylúčia endorfíny, kortikoidy a u mužov aj testosterón. Endorfíny, známe aj ako “hormóny šťastia” uľavujú od bolesti a kortikoidy zase bojujú proti zápalovým procesom v tele. Skrátka pobyt v kryokomore pôsobí pozitívne aj na psychiku. Uľaví sa vám od stresu, nebudete pociťovať únavu a vnútorné napätie. Výsledky sa dostavia hneď po prvom pobyte. Zaplaví vás pocit radosti, budete mať dobrú náladu a viac energie.

 

img

 

Kryoterapia podporuje a urýchľuje aj spaľovanie tukov a rast svalovej hmoty preto je obľúbená hlavne u športovcov a pre mnohých z nich je neoddeliteľnou súčasťou ich športovej prípravy a výcviku. Našťastie nemusíte byť vrcholový športovec, aby ste si mohli dopriať pozitívne účinky kryoterapie na vlastnej koži.

 

Napriek mnohým benefitom, ktoré kryoterapia ponúka, nemali by ju absolvovať  tehotné a dojčiace ženy, ľudia s ochoreniami srdcovo-cievneho systému a neliečeným vysokým krvným tlakom. Pobyt v kryokomore sa neodporúča ani klaustrofobikom, pretože chlad nepríjemný pocit malého uzavretého priestoru ešte znásobí.

 

Od jedného vstupu nemôžete očakávať dlhodobé výsledky a preto sa kryoterapiu odporúča opakovať pravidelne. Najideálnejšie je absolvovať sériu 10-15 vstupov za sebou dvakrát až trikrát ročne. Výsledný efekt sa posilní, dostavia sa viditeľnejšie regeneračné a liečebné účinky. Pravidelné návštevy kryokomory posilnia imunitný systém, zlepšia pooperačné stavy, skrátia dobu rehabilitácie, liečia kožné choroby, ekzémy, psoriázu a eliminujú celulitídu. Zároveň prispejú aj k celkovej pohode a uvoľneniu. Presvedčte sa o zázračných účinkoch sami a navštevujte kryokomoru ako súčasť vášho zdravého životného štýlu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies