Rakúsko rozhodlo o dočasnom zmrazení prístupových rokovaní EÚ s Tureckom

NETKY.SK • 13 December 2016, 17:20 • 2 min
Rakúsko rozhodlo o dočasnom zmrazení prístupových rokovaní EÚ s Tureckom

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ nedosiahli dnes v Bruseli potrebný jednomyseľný konsenzus ohľadne prístupových rokovaní s Tureckom. Rakúsky šéf diplomacie Sebastian Kurz dosiahol dočasné zmrazenie rokovaní s touto kandidátskou krajinou.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý dnes naposledy predsedal Rade EÚ pre všeobecné záležitosti, potvrdil, že všetky členské štáty EÚ s výnimkou jedného boli za pokračovanie dialógu s Tureckom. Zároveň upozornil, že stav prístupových rokovaní medzi Bruselom a Ankarou nebude predmetom rokovaní národných lídrov na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli. Túto záležitosť už prekonzultoval aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

 

Rokovania s Tureckom o pristúpení k EÚ sa oficiálne začali v roku 2005, ale doteraz bol zaznamenaný len mierny pokrok. K predošlým sporom, týkajúcim sa etnicky rozdeleného Cypru alebo dodržiavania ľudských práv, v posledných mesiacoch pribudla vlna európskej kritiky na adresu tureckých orgánov kvôli ich tvrdým zákrokom proti novinárom, menšinám, opozičným politikom a štátnym zamestnancom po júlovom nevydarenom vojenskom prevrate.

 

Inštitúcie EÚ opakovane zdôrazňujú svoje obavy o stav ľudských práv a právny štát v poprevratovom Turecku. Rakúsko ako jediná krajina EÚ otvorene hovorí o potrebe zmraziť prístupové rokovania s Tureckom, na čom rakúsky šéf diplomacie trval aj dnes. Svoj postoj odôvodňuje pozíciou rakúskeho parlamentu k tejto záležitosti.

 

Eurokomisár zodpovedný za susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn v tejto súvislosti novinárom pripomenul, že stav, keď sa rokovania s Ankarou ocitli "v slepej uličke" - čo podľa neho môže trvať aj niekoľko mesiacov -, by nemal mať žiadny konkrétny vplyv na celkový proces rokovaní s Tureckom o jeho členstve v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies