Legislatíva k stimulom na vedu a výskum je podľa ZPVVO dostatočná

NETKY.SK • 25 Január 2019, 14:22 • 2 min
Legislatíva k stimulom na vedu a výskum je podľa ZPVVO dostatočná

BRATISLAVA – Právne normy k poskytovaniu stimulov na vedu a výskum a kontrole ich využívania sú podľa Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií (ZPVVO) dostatočné.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti platná legislatíva podľa zväzu vytvára priestor pre nezávislé, korektné s odborne kvalifikované posúdenie nielen podaných žiadostí o stimuly a súvisiacich projektov, ale aj celého procesu hodnotenia dosiahnutých výsledkov a posúdenia účelnosti i zákonnosti poskytnutých financií.

 

ZPVVO znepokojuje situácia, ktorá sa vyvinula po vyhodnotení podaných žiadostí o stimuly na vedu a výskum koncom minulého roka.

 

Zväz nesúhlasí so škandalizovaním podnikateľských subjektov, ako sa to podľa neho deje v súčasnosti, bez exaktného preverenia a overenia faktov. Napríklad formou zverejňovaním obsahovej náplne žiadostí a projektov, ktoré sú súčasťou žiadostí.

 

„Vzniká veľké reálne nebezpečenstvo zneužitia know-how žiadateľa o štátnu pomoc a nositeľa projektu, ktoré v sebe zverejnenie týchto údajov nesie,“ skonštatoval generálny sekretár ZPVVO Juraj Wagner.

 

ZPVVO ako zamestnávateľská organizácia združujúca podnikateľské subjekty, ktorých hlavnou náplňou činnosti je vykonávanie výskumu a vývoja, oceňuje poskytovanie stimulov na vedu a výskum.

 

img

Martina Lubyová. Zdroj: TASR

 

Vníma to ako systémový nástroj na podporu rozvoja výskumu a vývoja v podnikateľskom sektore. „V konečnom dôsledku zvýšiť inovačnú schopnosť a konkurencieschopnosť slovenských podnikateľských subjektov najmä na medzinárodných trhoch, a tým prispieť k rozvoju hospodárstva a spoločnosti SR,“ podotkol Wagner.

 

Rezort školstva pridelil viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú však podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Branislava Gröhlinga (SaS) aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku.

 

Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) celkový systém prideľovania stimulov vyzerá ako veľmi netransparentný a rozdávajúci peniaze "od buka do buka".

 

Poslanec liberálov poukázal aj na to, že niektoré firmy neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora (RPVS). Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) všetky subjekty, ktoré dostanú štátnu pomoc, majú byť zaregistrované v RPVS.

 

Ministerstvo školstva striktne odmieta akékoľvek pochybenia. "Myslím si, že všetko prebehlo v poriadku, nevidíme žiadne pochybenia, nevidíme zlé úmysly ani škody. Situáciu stále monitorujeme," povedala ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS).

 

Zároveň potvrdila, že firmy vyzvali, aby sa zaregistrovali do RPVS a tie to dodatočne urobili. Šéfka rezortu školstva potvrdila, že ministerstvo má právnu analýzu, z ktorej vyplýva, že sa prvýkrát ocitli v situácii, kde sa rozhoduje podľa špecifického zákona o stimuloch. Tento zákon má podľa jej slov špecifické podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies