Poznáte tieto veľkonočné dobroty z celého sveta?

NETKY.SK • 23 Marec 2024, 09:15 • 2 min
Poznáte tieto veľkonočné dobroty z celého sveta?

Či si to priznáme alebo nie, na Veľkú noc a voľné dni s rodinou sa tešíme aj pre všetky tie dobroty, ktoré sa objavia na sviatočnom stole. Ešte kým začnete vypekať a vyvárať na nadchádzajúce sviatky, poďte sa s nami pozrieť na prehliadku svetom, čo jedávajú na Veľkú noc v iných krajinách.

slovakia

left justify in out

Jedlo počas Veľkej noci neslúžil iba na to, aby vybudilo naše chuťové poháriky a naplnilo nám bruchá. Počas tohto veľkého kresťanského sviatku nesie zároveň aj symbolický význam a je prejavom úcty voči udalostiam, ktoré oslavujeme.

Mnohé z dobrôt, na ktorých si v týchto dňoch pochutnávame má niesť symboliku znovuzrodenia, obnovy, očisty, ktorá sa s Veľkou Nocou spája. Tradičné veľkonočné menu na celom svete má niekoľko základných spoločných jedál, no zároveň môže byť v rôznych krajinách rozmanité. Poďme ochutnať niektoré veľkonočné špeciality, ktoré sa v zahraničí objavia na sviatočnej tabuli.

1. Jahňacina

Symbol tohto jedla je celkom zjavný – Ježiš ako baránok Boží a zároveň jahniatko ako symbol nového života a jari. Jahňacie mäso je obľúbeným hlavným chodom na Veľkú noc v USA, ale aj vo viacerých krajinách Európy – v Grécku, na Balkáne, vo Veľkej Británii. Vo Francúzsku je špecialitou gigot d'agneau pascal - pomaly varené dusené jahňacie mäso, ktoré sa často podáva s jarnou zeleninou.  Baránok sa na Veľkú noc objavuje na stoloch aj v podobe rôznych chutných dezertov.

Obrazok

 2. Bochníky s krížom

Žemle, chlieb, buchty, bochníky... to je azda najčastejšie jedlo na veľkonočnom stole na celom svete. Chlieb predstavuje život a je hlboko spojený s viacerými kresťanskými tradíciami a symbolmi. Takéto bochníky s krížom sa podávajú napríklad v Írsku, Austrálii, ale aj v Karibiku. Tieto bochníky sa tradične jedia už na Veľký piatok. Môžu byť plnené džemom, ovocím, ale aj syrom.

Obrazok

 3. Indické fugiyas

Ďalšia veľkonočná tradícia pochádza z krajiny, ktorá môže trochu prekvapiť: India. Hoci kresťanstvo tu nie je tak rozšírené ako hinduizmus a islam, do Indie sa dostalo spolu s Britmi a inšpirovalo k jedinečnému pokrmu, ktorý si tu vychutnávajú počas veľkonočných sviatkov. Fugias sú fermentované vyprážané chlebové guľky, ktoré vyzerajú ako malé balóny. Tento časovo náročný pokrm je zvyčajne vyhradený na špeciálne príležitosti a môže sa jesť spolu s karí alebo samostatne.

Obrazok

4. Torta pasqualina

Torta pasqualina je veľkonočný koláč populárny v celom Taliansku. Táto chrumkavá dobrota je plnená špenátom, ricottou a predovšetkým vajíčkami uvarenými natvrdo. Jej obdoba - torta pascualina je takmer identický koláč pripravovaný počas veľkonočných osláv v Argentíne a Uruguaji, prinesený do Južnej Ameriky talianskymi prisťahovalcami začiatkom dvadsiateho storočia, ktorý sa teraz stal kultúrnym základom.

Obrazok

5. Maltské figoli

Na konci pôstu sa veľkonočné stravovacie tradície nesú aj v znamení rôznych bohatých dezertov vrátane maslových koláčikov, sladkého chleba či rôznych komplikovaných cukroviniek. Na Malte sa pestujú veľkonočné tradície poctivo, vrátane viacerých festivalov, procesií a symbolických jedál. Po abstinencii od sladkostí počas pôstu si maltské deti môžu pochutnať na figoli - sladkých mandľových koláčikoch s čokoládovou polevou, často vytvarovaných do tradičných symbolov, ako sú ryby alebo jahňatá.

Obrazok

6. Pohansko-kresťanská Fanesca

Veľkonočná tradícia jedla typická pre Ekvádor je fanesca - hustá polievka s nezvyčajnou kombináciou chutí. Niektorí veria, že tento recept čerpá z tradícií pôvodných obyvateľov Ánd a je pokresťančený s príchodom Španielov. Polievka obsahuje 12 zŕn, ktoré predstavujú 12 apoštolov a slanú tresku, ktorá znamená Ježiša. Jedlo sa často dopĺňa arašidmi, vyprážanými banánmi, vajcami natvrdo alebo mini empanádami.

Obrazok

7. Poľský žurek

Na veľkonočné ráno chodia vo východoeurópskych krajinách (aj u nás) celé rodiny do kostola s košíkmi jedla, ktoré majú byť požehnané počas tohto posvätného času v nádeji na bohatý rok. Tradičnými poľskými veľkonočnými jedlami sú dve obľúbené kyslé polievky - biely jačmenný boršč a žurek s použitím raže, slaniny, vajcec, chleba, klobásy. Je dôležité, aby každý člen rodiny zjedol sústo z týchto požehnaných jedál.

Obrazok

8. Paška z Ruska

Táto ruská veľkonočná tradičná dobrota je tak veľmi spojená s týmto sviatkom, že zdieľa jeho názov. Pashka je hustý puding v tvare  zrezaného kužeľu, ktorý predstavuje Kristov hrob s písmenami označujúcimi frázu „Kristus vstal z mŕtvych“ vytlačenými na boku. Tento dezert je vyrobený zo špeciálneho druhu tvarohu s pridanými hrozienkami, ovocím, džemom alebo koreninami.

Obrazok

9. Mämmi, Fínsko

Okrem známejších veľkonočných sladkostí, ako sú čokoládové vajíčka, bábovky, štóly, ovocné koláče, marcipánové barančkey, veľkonočné tradície vo Fínsku často zahŕňajú jedlá, ktoré by niektorí mohli považovať prinajmenšom za nezvyčajné. Mämmi je druh pudingu vyrobený z vody, ražnej múky, sušeného mlieka, pomarančovej kôry, soli a práškového ražného sladu alebo tmavej melasy. Tradične sa pred pečením necháva prirodzene osladiť a chladí sa niekoľko dní a potom sa konzumuje s mliekom. Predpokladá sa, že toto jedlo sa zrodilo z núdze v dôsledku nedostatku čerstvých produktov a obmedzení počas pôstu.

Obrazok


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies