Rakúskí odborníci neodporučili zbúranie Hitlerovho rodného domu

NETKY.SK • 18 Október 2016, 16:59 • 2 min
Rakúskí odborníci neodporučili zbúranie Hitlerovho rodného domu

BRATISLAVA - Odborná komisia neodporučila zbúranie domu v rakúskom meste Braunau am Inn, v ktorom sa 20. apríla 1889 narodil nacistický vodca Adolf Hitler.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Wolfgang Sobotka nedávno uviedol, že na mieste postavia novú budovu, ktorú budú využívať miestne úrady alebo charita, pričom sa odvolal na návrh spomínanej komisie. Jej členovia však najnovšie uviedli, že boli proti demolácii. "Nie je to tak. Navrhli sme niekoľko opatrení, ktoré by pomohli 'demystifikovať' toto miesto, vrátane úplnej architektonickej prestavby, vďaka čomu by dom nemal takú symboliku. Uviedli sme, že demolácia by sa priblížila popieraniu nacistickej minulosti Rakúska," objasnili experti. Sobotka dnes vyhlásil, že budovu zmenia na nepoznanie.


Majiteľka Gerlinde Pommer nehnuteľnosť nechce predať. Jej rodina uzavrela v 70. rokoch minulého storočia zmluvu so zástupcami štátu, ktorí v dome zriadili centrum pre ľudí s postihnutím. Zmluve však v roku 2011 vypršala platnosť a odvtedy je dom prázdny.


Niektorí obyvatelia mesta tvrdia, že v dome by mohol štát založiť centrum pre utečencov, iní tvrdia, že by z neho mali vytvoriť múzeum. Miestni takisto uviedli, že dom je lákadlom pre neonacistov.
 

Hitlerov rodný dom nezbúrajú, ale prerobia na nepoznanie

 

Rodný dom Adolfa Hitlera v rakúskom Braunau am Inn prestavajú tak, že bude na nepoznanie. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia rakúskeho ministra vnútra Wolfganga Sobotku, ktorý ešte v pondelok denník Die Presse informoval, že "Hitlerov dom bude strhnutý". Dnes však upresnil, že je diskutabilné, či sa plánovaná prestavba dá označiť za strhnutie, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Dom bude kompletne prerobený tak, aby "nebol zvonku poznateľný", citovala ho tlačová agentúra AP.

 

V "dome" - veľkej trojposchodovej renesančnej stavbe - sa nachádza byt, v ktorom prišiel Hitler na svet.

 

Vládou vymenovaná komisia zvažovala budúcnosť už roky prázdneho domu, aby sa nestal pútnickým miestom ultrapravičiarov. Niektorí z nich sa vyjadrili, že jeho zničenie by vyvolalo dojem, že sa Rakúsko pokúša vymazať časť svojej minulosti.

 

Strhnutie domu by sa rovnalo "popretiu nacistickej minulosti Rakúska", uviedol vedúci rakúsky historik Oliver Rathkolb, ktorý je tiež členom komisie.

 

Sobotka podľa agentúry DPA označil za sporné, či je možné kompletnú prestavbu a strhnutie domu označiť za to isté. Objasnil však, že o tom, ako bude výsledná stavba vyzerať, rozhodne architektonická súťaž.

 

Sobotka a komisia uviedli, že novú budovu bude využívať nejaká charitatívna organizácia alebo verejný orgán. Expertná komisia upozornila, že dom by sa nemal zmeniť na múzeum, pretože by to iba posilnilo spojenie tohto miesta s Hitlerom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies