Rakúska spoločnosť EVN postaví v Bulharsku hydroelektráreň

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 11:46 • 2 min
Rakúska spoločnosť EVN postaví v Bulharsku hydroelektráreň

Rakúska spoločnosť EVN postaví v Bulharsku hydroelektráreň

slovakia

left justify in out

img

Dolnorakúsky distribútor elektrickej energie EVN a bulharský štátny podnik NEK sa dohodli na založení spoločnej firmy, ktorá vybuduje dávno plánovaný projekt hydroelektrárne na rieke Arda. Dohodu o tom podpísali v pondelok (19. 7.) vo večerných hodinách pri príležitosti návštevy bulharského premiéra Bojka Borisova v Rakúsku.
      Bulharská strana odhaduje, že realizácia projektu Gorna Arda bude stáť okolo 500 miliónov eur. EVN a Dolné Rakúsko zabezpečia väčšinu financií. Za to chcú dosiahnuť, aby mali v spoločnej firme 70-% podiel.
      Hydroelektráreň v pohorí Rodopy bude prečerpávacia a budú ju budovať postupne. Jej celkový inštalovaný výkon dosiahne 178 MW. Ročne by mala vyrábať 450 gigawatthodín (GWh) elektrickej energie, čo bude stačiť na uspokojenie potrieb 140.000 domácností. Dielo má byť dokončené do piatich rokov, prípravné práce sa začnú na jeseň tohto roku.  
      Pôvodne mali stavať hydroelektráreň Turci, ale vlani ich nahradili Rakúšania.
      EVN má v južnej Európe 2,3 milióna zákazníkov a v investíciách chce pokračovať aj v Albánsku, kde bude stavať s nórskou firmou Statkraft za 950 miliónov eur tri hydroelektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 350 MW. EVN prevádzkuje v Macedónsku 11 väčšinou malých hydroelektrární.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies