Čína vyzdvihla osobnosť a zásluhy Gorbačova

NETKY.SK • 31 August 2022, 12:45 • 2 min
Čína vyzdvihla osobnosť a zásluhy Gorbačova

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzdvihlo v stredu podiel bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova na zlepšení vzťahov medzi Pekingom a Moskvou v 80. a 90. rokoch minulého storočia.

slovakia

left justify in out

„Michail Gorbačov významným spôsobom prispel k normalizácii čínsko-sovietskych vzťahov," uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie Čao Li-ťien a dodal: „Smútime nad jeho smrťou a vyjadrujeme sústrasť jeho rodine."


Gorbačov viedol Sovietsky zväz v čase zlepšenia vzťahov medzi Pekingom a Moskvou. Medzi ZSSR a ČĽR totiž dovtedy niekoľko desaťročí pretrvávalo napätie pre ideologické rozdiely a protichodné geopolitické záujmy.

 

img

 

Vedenie komunistickej Číny sa s obozretnosťou prizeralo Gorbačovovým reformám v ZSSR v 80. rokoch minulého storočia. Nakoniec násilne potlačilo masové protesty, ktoré v roku 1989 vypukli na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) a časovo sa zhodovali s Gorbačovovou návštevou Pekingu.

 

img


Čínsky prezident Si Ťin-pching v minulosti poukazoval na rozpad Sovietskeho zväzu pod Gorbačovovým vedením ako na varovný príbeh. Za dôvod rozpadu ZSSR údajne považoval „nedostatok ozajstných mužov," ktorí by boli schopní brániť politický systém. Uvádza sa to v Si Ťin-pchingových uniknutých komentároch, ktoré v roku 2013 zverejnila čínska novinárka Kao Jü. Nositeľ Nobelovej ceny za mier Michail Gorbačov zomrel v utorok v Moskve po dlhej chorobe vo veku 91 rokov.

 

Z domova: Matovič vyhlásil, že odíde so Sulíkom, má však podmienky!

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies