Haitské zemetrasenie zabilo minimálne 300 ľudí

NETKY.SK • 15 August 2021, 09:34 • 2 min
Haitské zemetrasenie zabilo minimálne 300 ľudí

PORT-AU-PRINCE - Zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo juhozápad Haiti, zabilo najmenej 300 ľudí a minimálne ďalších 1 800 utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

Epicentrum otrasov sa podľa Geologickej služby Spojených štátov (USGS) nachádzalo približne 125 kilometrov západne od hlavného mesta Port-au-Prince. Haitský úrad civilnej ochrany na Twitteri uviedol, že väčšinu obetí si otrasy vyžiadali na juhu krajiny.

 

img

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Haiti zasiahlo zemetrasenie

Haitský premiér Ariel Henry vyhlásil núdzovú situáciu s trvaním jeden mesiac pre celú krajinu, ale povedal, že nebude žiadať o zahraničnú pomoc, kým nebude známy rozsah škôd. „Najdôležitejšou vecou je zachrániť z trosiek čo najviac preživších."

 

Skonštatoval, že Medzinárodný červený kríž a nemocnice v oblastiach, ktorých sa zemetrasenie nedotklo, pomáhajú pri starostlivosti o zranených a vyzval Haiťanov na jednotu.

 

„Bratia a sestry, musíme dať dohromady svoje ramená, aby sme sa spojili, aby sme dokázali našu solidaritu. Je to naša spolupatričnosť, ktorá tvorí našu silu a odolnosť. Odvahu, vždy budem pri vás,“ povedala žena zosnulého haitského prezidenta Martine Moiseová.

Americký prezident Joe Biden schválil okamžitú reakciu USA a vymenoval administrátorku Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) Samanthu Powerovú za hlavného koordinátora americkej snahy o pomoc pre Haiti. USAID pomôže pri zmapovaní škôd a pri obnove, povedal Biden, ktorý označil USA za „blízkeho a trvalého priateľa haitského ľudu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona