Rakúšania pomaly uvoľňujú opatrenia, menšie obchody sú už otvorené

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 08:45 • 2 min
Rakúšania pomaly uvoľňujú opatrenia, menšie obchody sú už otvorené

VIEDEŇ - V Rakúsku začali od dnešného dňa platiť miernejšie opatrenia v boji s pandémiou nového koronavírusu. Svoje brány otvoria 14. apríla podľa informácií tamojšej vlády napríklad menšie obchody či stavebniny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Malé prevádzky majú zelenú

"Z ekonomického hľadiska chceme túto krízu prekonať čo najrýchlejšie a bojovať za každé pracovné miesto v Rakúsku," povedal počas víkendu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Minulý týždeň avizoval plán uvoľňovania niektorých opatrení. Ide napríklad o menšie predajne s plochou do 400 metrov štvorcových, hobby markety či kvetinárstva.

 

img

 

Opatrenia pre počet osôb

Platia pritom prísne hygienické opatrenia - počet osôb, ktoré môžu naraz vstúpiť do jednotlivých prevádzok je obmedzený (jedna osoba na 20 metrov štvorcových), zákazníci musia nosiť rúška a dodržiavať odstup. Obchodníci, ktorí vpustia dnu viac zákazníkov, môžu dostať pokutu až 3600 eur.

 

Postupne príde rad aj na hotely

V ďalšej fáze uvoľňovania opatrení by mali byť od 2. mája znovu otvorené nákupné centrá, väčšie obchody a kaderníctva. Reštaurácie a hotely by sa mohli postupne začať otvárať od polovice mája, uviedol Kurz.

 

img

 

Vyjadrenia kancelára Kurza

"Som si stopercentne istý, že sme urobili a robíme správnu vec," povedal kancelár v rozhovore pre denník Kurier zverejnenom v sobotu 12.4. V ten istý deň pre verejnoprávnu stanicu ORF uviedol, že "Rakúsko pandémiu ešte neprekonalo a hrozba stále pretrváva. Izolácia a sociálny odstup sú naďalej dôležité," dodal.

 

Zlepšená logistika

Počas dnešného dňa sa v krajine začne aj vo zvýšenej miere testovať na prítomnosť nového koronavírusu. "Máme stále viac kapacít a výrazne sme zlepšili logistiku," uviedol cez víkend rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober. Ťažiskom testovania budú podľa neho domovy dôchodcov a ošetrovateľské centrá, kde sa nachádzajú pacienti so zvýšeným rizikom nákazy.

 

img

 

5 000 testov za deň a chcú zvyšovať

Doteraz bolo v Rakúsku na koronavírus SARS-CoV-2 testovaných takmer 150 000 osôb; v priemere je za deň testovaných 5 000 ľudí. Laboratórne kapacity sa podľa Anschobera medzičasom zvýšili tak, že za deň by sa testom mohlo podrobiť aj 20 000 ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies