Radi športujete aj v lete? Nepreťažte organizmus

NETKY.SK • 23 Júl 2019, 13:24 • 2 min
Radi športujete aj v lete? Nepreťažte organizmus

Šport je výborný spôsob, ako budovať telo aj ducha. Nikdy však netreba ísť "hlavou proti múru".

slovakia

left justify in out

Pre mnohých z nás sa šport stal neodmysliteľnou súčasťou života. Odpúta nás od stresu a bežných problémov každého dňa a ako bonus vďaka nemu aj skvelo vyzeráme. Niet nad dobrý pocit po kvalitnom tréningu, však? V lete by sme ale mali byť oveľa obozretnejší.

 

Nech ste akokoľvek trénovaný, vysoké teploty sú pre ľudský organizmus záťažou. Najmä vtedy, ak sme nútení vysporiadať sa s prudkými skokmi, aké sú v posledných rokoch pre letá čoraz typickejšie. Včera bolo 34 stupňov, dnes je 15 a pozajtra bude zasa 35... Žiaľ, vzhľadom na klimatické zmeny si na toto budeme zrejme musieť zvyknúť, no telo treba v takýchto prípadoch zaťažovať veľmi ohľaduplne.

 

Dôležitá aklimatizácia

Ak práve čelíme vrtochom počasia a zo dňa na deň sa prudko oteplilo, je veľmi dôležité zľaviť z nárokov na svoj fyzický výkon. Doprajte telu 3 až 5 dní o niečo ľahší tréning, aby sa kardiovaskulárny systém stihol „nastaviť“ na novú situáciu. Určite ste si všimli, že pri týchto nárazových zmenách sa viac potíte. Aj v tomto smere sa telo musí aklimatizovať, potrvá to približne desať dní.

 

img

 

Športujte ráno

Odborníci odporúčajú, aby sme naše letné športové aktivity vykonávali ráno, nie na obed alebo poobede, keď sú teploty vyššie a mestá rozpálené. Zvoliť môžete aj večerný tréning, no ráno je predsa len lepšie, pretože po noci býva teplota najprijateľnejšia.

 

Vyhnite sa slnku

Šport na slnku by mal byť v lete absolútnym tabu. Hoci by niekto mohol mať pocit, že väčším potením a námahou spaľuje efektívnejšie, nie je to celkom tak. Organizmu dávame zabrať tak, že by mohlo dôjsť až ku kolapsu. Okrem toho sa ohrozujeme úpalom či spálením kože.

 

img

 

Nikdy nezabúdajte piť

Pitný režim je alfou a omegou. Týka sa tak zimného obdobia, ako aj letného. Počas teplých mesiacov a obzvlášť pri fyzických aktivitách by sme príjem vody mali zvýšiť, pretože i keď smäd nemusíme vždy cítiť, potením a dychom strácame veľké množstvo vody. Takýto deficit, pokiaľ nie je adekvátne doplnený, by mohol skončiť dehydratáciou a kolapsom rovnako ako v prípade prehriatia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies