Putin vymenoval podmienky, za ktorých poskytne Bielorusku bezpečnostnú pomoc

NETKY.SK • 27 August 2020, 17:07 • 2 min
Putin vymenoval podmienky, za ktorých poskytne Bielorusku bezpečnostnú pomoc

MOSKVA - Vladimír Putin uviedol, že ruskí príslušníci bezpečnostných orgánov môžu v prípade potreby pomôcť bieloruským kolegom v boji proti protestom.

slovakia

left justify in out

Záložne policajné síly

Ruský prezident Vladimír Putin dnes po prvýkrát verejne komentoval protesty v Bielorusku. Ruský líder najmä uviedol, že vytvoril na pomoc bieloruskému prezidentovi záložne policajné síly. Títo dôstojníci v prípade potreby pôjdu do Bieloruska, aby pomohli orgánom bojovať proti nepokojom.

 

Podľa Putina, aby vytvoril takúto rezervu, ho požiadal Alexandr Lukašenko.

 

"A urobil som to. Ale tiež sme sa zhodli na tom, že sa nebude používať, kým sa situácia nezmkne spod kontroly," dodal hlava Ruska.

 

img

 

Putin dodal, že ruskí bezpečnostní predstavitelia nebudú zapojení, kým "extrémistické prvky" nezačnú prekračovať "určité hranice" a "nezačnú zapaľovať autá, domy, banky a snažiť sa obsadiť administratívne budovy".

 

Ruský prezident poznamenal, že počas rokovaní s Lukašenkom dospeli k záveru, že teraz túto rezervu bezpečnostných zložiek nie je potrebné využívať.

 

Skôr Alexandr Lukašenko hovoril, že Rusko súhlasilo poskytnúť Bielorusku bezpečnostnú pomoc v prípade vojenského ohrozenia zvonka.

 

Rusko a Bielorusko sú navyše členmi organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. To znamená, že v prípade hrozby vojenských akcií v Bielorusku, Rusko a ďalšie členské štáty organizácie môžu poskytnúť podporu bieloruským orgánom.

 

Protesty pokračujú

V Bielorusku prebiehajú protestné akcie a štrajky od 9. augusta. Začali sa po prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko. Vládne v krajine od roku 1994 a nové prezidentské obdobie bude pre neho už šieste. 

 

Demonštranti sa domnievajú, že výsledky volieb boli sfalšované. Vyžadujú usporiadanie nových prezidentských volieb v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies