Študenti, ktorí majú brigádu, automaticky vstupujú do druhého piliera

NETKY.SK • 14 Júl 2023, 13:30 • 2 min
Študenti, ktorí majú brigádu, automaticky vstupujú do druhého piliera

BRATISLAVA - Od mája 2023 platí so vstupom na trh práce aj automatický vstup do druhého piliera. Sociálna poisťovňa študentov, ktorí pracujú na zmluvu o brigádnickej práci, listom informuje o tom, že vstúpili do druhého piliera.

slovakia

left justify in out

Upozornila na to Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

 

"Keď brigádnik podpíše zmluvu, zamestnávateľ pošle oznámenie Sociálnej poisťovni a podľa zákona bude za tohto zamestnanca odvádzať sociálne odvody. Ak je to pre študentov ich prvá pracovná zmluva v živote, tak práve vstúpili na trh práce a stretnú sa prvýkrát aj s dôchodkovými piliermi," vysvetlila ADSS. Aj keď je pre prvopoistenca vstup do druhého piliera automatický, účasť na ňom je dobrovoľná. Noví sporitelia si môžu do 180 dní od vzniku dôchodkového poistenia vybrať dôchodkovú správcovskú spoločnosť. Ak sa nerozhodnú, Sociálna poisťovňa ich priradí do dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Neskôr to však môžu zmeniť.

 

 

V prípade sporenia v druhom pilieri sa povinné odvody, ktoré platí zamestnávateľ, 'štiepia' na prvopilierové a druhopilierové. Sporiteľ získa osobný účet v prípade druhého piliera. Peniaze spravuje DSS, za správu si účtuje 0,45 eura z objemu úspor ročne. V nasledujúcich dvoch rokoch klesne táto čiastka na 0,4 %. "Ak aj študent po brigáde nepracuje a na účet neprichádzajú ďalšie odvody, úspory sa tam zhodnocujú automaticky a automaticky sa sťahuje aj poplatok. Poplatok sa sťahuje z nasporenej sumy, a preto hodnota účtu nemôže klesnúť do 'mínusu'. Pre sporenie v druhom pilieri platí, že čím skôr sa začne, tým bude pred dôchodkom vyššie zhodnotenie, keďže pribúdajú tzv. úroky z úrokov," priblížila ADSS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies