Rezortu obrany prišli ponuky na systémy protivzdušnej obrany

NETKY.SK • 28 August 2023, 12:00 • 2 min
Rezortu obrany prišli ponuky na systémy protivzdušnej obrany

Bratislava- Na Ministerstve obrany SR chcú získať spôsobilosti protivzdušnej a protiraketovej obrany počas štyroch etáp

slovakia

left justify in out

Pred časom sa v našej krajine rozprúdili debaty o tom, ako výrazne našou vojenskou technikou podporujeme Ukrajinu. Podľa vyjadrení bývalého ministra obrany SR Jaroslava Naďa Slovensko patrí k najaktívnejším krajinám v poskytovaní pomoci vojnou postihnutému štátu. V tejto súvislosti sa našlo viacero oponentov, ktorí tvrdili, že nám na našu obranu zostane málo techniky. Aktuálne rezort obrany vyhodnocuje ponuky na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. 

 

 

Ministerstvo obrany (MO) SR dostalo ponuky na systémy protivzdušnej obrany od šiestich krajín, oslovilo jedenásť. Ponuky aktuálne vyhodnocuje, chcelo by tak urobiť do konca augusta. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Mária Precner. "Následne budeme pokračovať ďalšími procesmi, smerujúcimi k predloženiu predmetného materiálu na rozhodnutie vláde SR," uviedla hovorkyňa s tým, že ministerstvo považuje tento projekt za prioritný a kladie dôraz na jeho čo najskoršiu finalizáciu.

V rámci prvej etapy plánuje rezort obstaranie mobilného protilietadlového raketového kompletu stredného dosahu s nosičom a dvanásť prenosných protilietadlových raketových kompletov spolu s logistickou podporou, nosičmi a ďalšími súčasťami. Odhadovaná suma je do 200 miliónov eur. Financovaná by mala byť z plánovaného rozpočtu ministerstva.

 

Spôsobilosti protivzdušnej a protiraketovej obrany budú získavané celkovo v rámci štyroch etáp. Ako uviedol minister obrany Martin Sklenár, protivzdušná obrana je jednou z kľúčových spôsobilostí pre zabezpečenie obrany SR. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies