Holandskej vláde hrozí rozpad pre ambiciózne ekologické ciele

NETKY.SK • 14 Január 2019, 15:43 • 2 min
Holandskej vláde hrozí rozpad pre ambiciózne ekologické ciele

AMSTERDAM - Strany holandskej vládnej koalície sa dostali do sporu ohľadne ambiciózneho plánu na zníženie emisií CO2, čo je aj jeden zo základných cieľov Európskej únie. Aktéri sporu pritom nevylučujú ani možný rozpad koalície, informoval v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Nezhody vypukli medzi dvoma stranami štvorčlennej koaličnej vlády: Ľudovou stranou za slobodu a demokraciu (VVD) a sociálnymi liberálmi (D66).

Šéf skupiny VVD Klaas Dijkhoff spochybnil možnosť realizácie návrhu dohody, na ktorom sa vláda dohodla vlani v decembri. Holandsko by podľa nej malo znížiť emisie CO2 o 49 % do roku 2030.

Predseda parlamentnej skupiny D66 Rob Jetten zas upozornil, že dohoda o klíme bola hlavným motívom účasti jeho strany vo vláde.

 

"Bez ambicióznej politiky v oblasti klímy nebude žiadna vláda," zdôraznil Jetten.

 

 

Návrh dohody o znížení uhlíkových emisií, na ktorom sa dohodlo sedem politických strán, ráta s opatreniami, ako je zastavenie dovozu plynu a postupné preradenie benzínových a naftových automobilov do vyššej daňovej kategórie, čo má platiť pre domácnosti aj priemysel.

 

img

 

VVD spolu s kresťanskými demokratmi, ďalším koaličným partnerom, sa zdráhajú zaviesť ďalekosiahle reformy, ktoré by zmenili Holandsko na krajinu zelene. Takéto reformy by totiž podľa ich názoru preniesli ťarchu na plecia spotrebiteľov a mohli viesť k rastu cien energií.

 

"Ak je tu otázka uprednostniť vládny kabinet alebo voličov, tak si zvolíme voličov," upozornil Dijkhoff.

 

Kresťanská únia (CU), štvrtá koaličná strana, dohodu o zmene klímy podporuje. Jej predseda Gert-Jan Segers vyzval Dijkhoffa, aby neodstupoval od dosiahnutej dohody.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies