Rada RTVS prerokovala ďalšie zvýšenie rozpočtu verejnoprávnej inštitúcie

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 16:26 • 2 min
Rada RTVS prerokovala ďalšie zvýšenie rozpočtu verejnoprávnej inštitúcie

BRATISLAVA – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude mať na svoju činnosť o niečo viac finančných prostriedkov, než sa predpokladalo. Zmenu rozpočtu smerom do plusu prerokovala Rada RTVS na svojom dnešnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Celkové výdavky verejnoprávnej inštitúcie sa zvýšia o 3,841 milióna eur na viac ako 135 miliónov eur. Celkový plánovaný prebytok RTVS pre tento rok na úrovni 800.000 eur ostáva zachovaný.

 

Rozpočtovú zmenu umožnilo zvýšenie dotácie v rámci zmluvy so štátom (nárast rozpočtu o 2,67 mil. eur), získanie európskych fondov na stavebnú rekonštrukciu televízneho štúdia v Košiciach (nárast o 884.815 eur), vyššie výnosy z reklamy (287.227 eur) a tiež prebytok z minulého roku, ktorý sa posunul do bežných výdavkov na nákup športových licencií (464.000 eur).

 

Generálny riaditeľ Václav Mika členom rady oznámil, že RTVS odovzdá jeho manažment na konci jeho funkčného obdobia v najlepšej kondícii, aká je možná z hľadiska finančného hospodárenia. „Som presvedčený, že RTVS bude v najlepšej finančnej kondícii, v akej kedykoľvek v histórii bol. Zodpovedne to môžem povedať z výsledkov, ktoré sú teraz,“ doplnil Mika pre médiá.

 

„Finančná kondícia RTVS je v podstate hádam najlepšia za obdobie posledných rokov,“ zhodnotil podpredseda rady Martin Kákoš. Chvályhodné je podľa neho najmä to, že minuloročný rozpočet sa podľa dnes radou schválenej účtovnej uzávierky dodržal. Kákoš pripomenul, že v minulosti sa Slovenskej televízii financií pravidelne nedostávalo.

 

Príjmy telerozhlasu by mohol tento rok vylepšiť i predaj licencie na vlastnú šou Zem spieva, ktorá ostatný víkend vyvrcholila na Jednotke. Mika oznámil, že záujem o formát prejavili televízie z troch krajín, s ktorými rokuje. Podpredseda rady Kákoš v diskusii vyzdvihol, že RTVS je schopná vyrobiť vlastný zábavný formát bez toho, aby nakupovala zahraničné licencie.

 

Folklórna šou si vyslúžila pochvalu aj ostatných členov rady. Jej vznik ocenil aj člen rady Jozef Chudík, podľa ktorého však profesionálne spracovanie malo nedostatky. „Ja sám som vnútorne veľmi rád, že takáto relácia vznikla a že ju dramaturgia priniesla, to považujem za skvelé. Realizácia, bohužiaľ, bola pod úrovňou kvality dramaturgickej a nosnej tohto programu,“ uviedol.

 

Riaditeľ sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal členov rady informoval o blížiacej sa rekonštrukcii televízneho štúdia v Košiciach, na ktorú sa podarilo RTVS získať dva milióny eur zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. „Je to stavebná rekonštrukcia, ktorá pozostáva z výmeny fasády, zateplenia fasády, výmeny okien, rekonštrukcií všetkých rozvodov,“ priblížil s tým že táto obnova už bola potrebná, nakoľko sa stav štúdia blížil k havarijnému.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies