Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru KBS udelila cenu Fra Angelica 10 umelcom

NETKY.SK • 24 Február 2017, 18:43 • 2 min
Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru KBS udelila cenu Fra Angelica 10 umelcom

BRATISLAVA - Predseda Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru Konferencie biskupov Slovenska (KBS), vojenský ordinár Mons. František Rábek odovzdal vo štvrtok 23. februára ceny Fra Angelica, patróna umelcov, osobnostiam v oblasti kultúry a umenia.

slovakia

left justify in out

Katolícka cirkev týmto ocenením vyjadruje vďaku umelcom za ich kresťanský prínos do rôznych oblastí umenia od roku 2003.

 

Slávnostný večer sa uskutočnil v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave a predchádzala mu svätá omša za umelcov a pracovníkov kultúry v neďalekom jezuitskom kostole. Spolu s biskupom Rábekom sa na odovzdávaní ocenení zúčastnili aj trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, žilinský biskup Tomáš Galis, bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák a bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.

 

Tentoraz cenu Fra Angelika udelili desiatim umelcom. Laureátmi sa stali: v kategórii slovesné umenie - Mária Bátorová, Vincent Šabík a František Dancák. V kategórii výtvarné umenie si cenu prevzali akademický sochár Michal Gavula, akademický sochár Juraj Maták a výtvarník Jozef Vydrnák. In memoriam cenu udelili aj akademickej sochárke Remígii Biskupskej. V kategórii hudobné umenie boli ocenení Ladislav Holásek, Irena Lukáčová a Marek Vrábel.

 

Na slávnosti ocenili aj najlepších študentov celoslovenskej literárnej súťaže Tváre s úsmevom milosrdenstva. Víťazom sa stala 15-ročná študentka z tvrdošínskeho gymnázia Katarína Káziková s prácou Adventné predsavzatie.

 

Na druhej priečke sa umiestnila 18-ročná Bratislavčanka Claire Grdničová, ktorá navštevuje Pedagogickú a sociálnu akadémiu blahoslavenej Laury v Trnave, jej práca mala názov Milosrdný ako Ježiš. Tretie miesto získala Adriana Šípková zo Zavaru, 17-ročná študentka Pedagogickej a sociálnej akadémie blahoslavenej Laury v Trnave s prácou Milosrdenstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies