Rada európy upozornila Britániu na nárast prejavov nenávisti po referende o brexite

NETKY.SK • 4 Október 2016, 15:51 • 2 min
Rada európy upozornila Britániu na nárast prejavov nenávisti po referende o brexite

BRUSEL/ŠTRASBURG - Rada Európy (RE) upozornila na nárast prejavov nenávisti a rasistického násilia v Spojenom kráľovstve po júnovom referende o brexite. Výsledok referenda akoby viedol k "zhoršeniu pocitov xenofóbie", uvádza sa v dnes zverejnenej správe Komisie RE proti rasizmu a intolerancii (ECRI).

slovakia

left justify in out

Správa, ktorá obsahuje 91 strán, skonštatovala vysokú prítomnosť politických diskusií "netolerantnej povahy", ktoré sú zamerané predovšetkým na fenomén imigrácie. ECRI si všimla najmä netolerantné odkazy protiimigrantsky zameranej a eurofóbnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). V správe sa však uvádzajú aj výroky bývalého premiéra Davida Camerona, ktorý na otázku o kríze vo francúzskom prístave Calais v júli 2015 upozornil na "hordy" ľudí, ktorí sa plavia cez Stredozemné more.

 

Rovnaký zdroj konštatoval, že aj britskí moslimovia sú zo strany niektorých britských politikov vnímaní v zlom svetle.

 

Vážna je tiež situácia v britskej tlači a na internete, kde sú podľa správy ECRI nenávistné prejavy zamerané predovšetkým na moslimov na vzostupe už od roku 2013. V praxi však došlo aj k "veľkému počtu násilných rasistických incidentov", najmä v roku 2013, o rok neskôr zasa pribudli antisemitské násilné incidenty.

 

Správa Rady Európy adresuje britskej vláde 23 odporúčaní, najmä však vyzýva všetky politické strany v krajine, aby sa zásadne bránili netolerantným prejavom a diskusiám. Znamená to, aby strany zaslali svojim predstaviteľom pokyny, ako sa zdržať akýchkoľvek hanlivých poznámok voči iným skupinám ľudí z dôvodu ich rasy, náboženstva, národnosti, jazyka, etnického pôvodu alebo sexuálnej orientácie.

 

"Nie je náhodou, že rasovo motivované násilie v Spojenom kráľovstve rastie, keď nachádzame znepokojivé príklady neznášanlivosti a nenávisti v médiách, na internete, ale aj zo strany niektorých politikov," konštatoval predseda ECRI Christian Ahlund. Podľa jeho slov výsledok referenda z 23. júna o odchode Británie z EÚ ešte viac zhoršil xenofóbne nálady v tejto krajine.

 

Komisia ECRI je zložená z nezávislých odborníkov. Predstavuje orgán Rady Európy na ochranu ľudských práv, ktorý je zodpovedný za monitorovanie prejavov rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, neznášanlivosti a diskriminácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies