R. FICO: Pripravíme Národný program podpory pôdohospodárstva, ktorý zásadne zlepší spoluprácu medzi pôdohospodármi a štátom

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 14:40 • 2 min
R. FICO: Pripravíme Národný program podpory pôdohospodárstva, ktorý zásadne zlepší spoluprácu medzi pôdohospodármi a štátom

Predseda stany SMER – Slovenská sociálna demokracia R. Fico dnes spoločne s podpredsedom strany a členom výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo R. Takáčom navštívili prebiehajúcu žatvu v okrese Nové Zámky, počas ktorej podporili poľnohospodárov pracujúcich v extrémnych horúčavách. „Vážime si každého jedného človeka, či už je to podnikateľ, ktorý podniká v pôdohospodárstve alebo človek, ktorý podáva výkony na poli, pretože to sú za týchto podmienok výkony, za ktoré im musíme byť právom vďační,“ hovorí na úvod R. Fico.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda Smeru zároveň uviedol, že obrovský nárast cien potravín a inflácia, ktorá je na Slovensku dvojnásobná oproti iným štátom v EÚ, ktoré rovnako platia eurom, má na slovenské domácnosti a pôdohospodárov devastačný efekt. „Veríme, že s opatreniami, ktoré robíme, či už ide o odpúšťanie odvodov alebo ďalšie dôležité veci, by mohla práve táto mierna nadúroda vytvoriť tlak na ceny potravín, aby Slovensko nemuselo byť stále v zóne dvojcifernej inflácie a zároveň budeme všetci veriť, že sa budeme postupne približovať k miere inflácie, ktorá je priemerná v rámci eurozóny, teda na polovičnej úrovni, ako je tomu dnes na Slovensku,“ pokračoval R. Fico.
 
Bývalý trojnásobný premiér pripomenul, že aj počas vlád, v ktorých hral SMER-SSD dominantnú úlohu, podpora pôdohospodárstva zo strany štátu vajatala. Fico pripomenul, že ak sa strana SMER – SSD opäť stane súčasťou vládnej koalície, rovnakú chybu už opakovať nebude, pretože je dnes evidentné, o koľko viac konkurenčných výhod majú pôdohospodári vo väčších, či starších štátoch EÚ oproti slovenským.  
 
Slovenské pôdohospodárstvo nemôže byť odkázané iba na dotačný systém z európskych fondov. Aj preto máme toľko problémov, pokiaľ ide o sebestačnosť, aj preto sa tak trápia slovenskí poľnohospodári, pretože kým v iných krajinách existujú aj národné programy podpory poľnohospodárov, na Slovensku zo štátneho rozpočtu ide smiešna suma peňazí v porovnaní s takými krajinami, ako je Francúzsko, Nemecko, Španielsko a možno aj Česká republika, Maďarsko alebo Poľsko.
 
Predseda Smeru preto všetkým pôdohospodárom a poľnohospodárom na Slovensku na tlačovej konferencii prisľúbil, že strana SMER-SSD v prípadnej účasti v budúcej vláde predloží koaličným partnerom návrh Národného programu podpory pôdohospodárstva, ktorý postaví slovenský agrosektor na nohy a poskytne mu v rámci európskeho trhového priestoru väčšiu konkurenčnú výhodu. „Po dohode s poľnohospodármi nastaví štát Národnú schému podpory pôdohospodárstva, pričom po spoločných rokovaniach rozhodne, aká suma sa dá zo štátneho rozpočtu, aby okrem dotačnej schémy z európskych peňazí mali dotačnú schému aj z národných peňazí, aby boli konkurencieschopní v rámci EÚ.
 
Peniaze na podporu poľnohospodárov chce R. Fico nájsť aj v ušetrení pri nákupe zbraní, ktoré Slovensko nepotrebuje a dôslednom prehodnotení výšky výdavkov, ktoré budeme každý rok dávať do obrany. Ide napríklad o vrtuľníky Viper, ktoré stoja stovky miliónov eur a Slovensko ich vôbec nepotrebuje. Tieto peniaze budú podľa predsedu Smeru užitočnejšie v slovenskom poľnohospodárstve.
 
Na záver tlačovej besedy vyslal aktuálnemu ministrovi pôdohospodárstva jasný odkaz podpredseda strany SMER – SSD R. Takáč, ktorý ministra varoval pred rizikom záplavy európskych trhov obilninami z Ukrajiny, ktoré nepodliehajú tak prísnym štandardom kvality, ako tie v EÚ.
 
Úroda vyzerá tento rok veľmi optimisticky. Mala by byť zhruba o 10% až 12% vyššia, ako minulý rok, poľnohospodárom sa napĺňajú sýpky a to nás na jednej strane teší, ale na druhej strane chcem vyzvať ministra pôdohospodárstva, aby vytvoril väčší tlak na to, že opäť hrozí zvýšený dovoz najmä obilnín z Ukrajiny. Práve v týchto dňoch končí dohoda medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou a podľa nás bude vytvorený väčší tlak zo strany Ukrajiny na dovoz obilnín do EÚ.  To predstavuje ohrozenie poľnohospodárov v EÚ, nakoľko vieme, že na Ukrajine nemajú rovnaké bezpečnostné podmienky a štandardy v rámci kontroly potravín, ako majú naši pôdohospodári v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies