Až polovica slovenských cestovateľov využíva viedenské letisko

NETKY.SK • 10 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Až polovica slovenských cestovateľov využíva viedenské letisko

BRATISLAVA/KOŠICE - Špecifikum slovenských cestovateľov? Najviac ich podľa údajov Kiwi.com odlieta zo susedného Rakúska. Dôvodov je viac – okrem geografickej blízkosti viedenského letiska tiež môžu významne ušetriť, a to najmä pri diaľkových letoch. Niektoré aerolínie totiž lietajú priamo z Viedne aj do vzdialených destinácií.

slovakia

left justify in out

Ceny leteniek sa môžu výrazne líšiť v závislosti od trasy, dátumu a miesta odletu. Mnohí slovenskí cestujúci, podľa údajov Kiwi.com až 50 %, si aktuálne namiesto domáceho letiska vyberajú odlet z Viedne a 11 % z Budapešti. Na druhej strane, približne pätina Slovákov lieta z domácich letísk v Bratislave a Košiciach.

 

Okrem cestovania po Európe Slováci využívajú zahraničné letiská aj na dlhšie vzdialenosti, napríklad do Spojených arabských emirátov alebo na Cyprus. V porovnaní s letmi zo Slovenska sú to zvyčajne cesty na dlhšiu dobu.

 

img

 

„Lety z iného ako domáceho letiska môžu mať viacero výhod - pre slovenských pasažierov je často pohodlnejšie dopraviť sa do Viedne alebo Budapešti a v niektorých prípadoch je to dokonca lacnejšia voľba," hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka oddelenia starostlivosti o zákazníkov Kiwi.com, a dodáva, že hoci sú priemerné ceny vyššie, v prípade diaľkových letov je to naopak. „Priemerná cena diaľkového letu, t. j. letu dlhšieho ako 4 000 km, je z Viedne takmer o 10 % lacnejšia a z Maďarska dokonca o 40 %," doplňuje Dočkalová.

 

Napríklad let z Rakúska či Maďarska do Abú Zabí bol v minulom roku v priemere o viac než polovicu lacnejší než z Bratislavy. Podobne aj januárové priame lety z Budapešti alebo Viedne do Dubaja sú v súčasnosti takmer o 40 % lacnejšie ako z Bratislavy. 

 

img

 

Pri letoch do vzdialenejších destinácií môže byť voľba zahraničného letiska výhodná aj kvôli absencii prestupov, čo sa týka napríklad letov z Viedne do Bangkoku, do Los Angeles či do mnohých afrických destinácií.

 

Z Viedne si Slováci najčastejšie rezervujú lety do Barcelony a Ríma, zatiaľ čo najobľúbenejšími diaľkovými destináciami sú Spojené arabské emiráty, konkrétne Dubaj a Abú Zabí. Podobné destinácie si cestujúci rezervujú aj z Budapešti a láka ich aj Larnaka, Akaba v Jordánsku a Tel Aviv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona