Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda

NETKY.SK • 6 Január 2021, 22:16 • 2 min
Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda

WASHINGTON – Počas zasadania oboch komôr Kongresu, teda Senátu a Snemovne reprezentantov, ktoré mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách, došlo pred budovou Kapitolu k stretu stoviek ľudí s políciou. Zranení sú viacerí policajti a jedna žena, ktorá sa nachádza vo veľmi vážnom stave.

slovakia

left justify in out

Skupine priaznivcov dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa sa dokonca podarilo vtrhnúť do priestorov Kapitolu, kde rokovali poslanci.

 

img

 

Poslancov evakuovali do bezpečia

Zasadanie bolo okamžite prerušenézákonodarcovia evakuovaní. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn, pričom bolo podľa očitých svedkov incidentu počuť aj streľbu.

 

img

 

Demonštrantom sa dokonca podarilo obsadiť aj niekoľko poslaneckých kancelárií. Jeden opovážlivec si tam mal dokonca zapáliť jointa. V inej zas ďalší muž znehodnotil vzácne čínske zvitky a ukradol fotku dalajlámu. 

 

img

 

 

Po eskalácii napätia vyzval na upokojenie situácie nie len súčasný prezident Donald Trump, ale aj viceprezident Mike Pence.

 

 

Trump protestujúcich požiadal, aby podporili políciu a bezpečnostné zložky. Ľudí vyzval ľudí, aby sa v pokoji rozišli, aj napriek tomu, že boli voľby zmanipulované. "Oni sú v skutočnosti na strane našej krajiny. Buďte pokojní!" 

 

 



Demonštranti rozbili okno a dostali sa do Kapitolu

K potýčkam došlo približne dve hodiny potom, ako ku svojim priaznivcom prehovoril aj samotný Trump.

 

img

 

Z pódia pred Bielym domom povedal, že nikdy neuzná svoju porážkuneváhal svojho viceprezidenta Mikea Pencea vyzvať k narušeniu pokojného rokovania Kongresu.

 

 

Podľa amerických médií nespokojná skupina ľudí zabrala rozsiahle schodisko, ktoré vedie ku Kapitolu a dva balkóny pred budovou. 

 

img

 

Aj napriek tomu, že polícia použila pri strete s rozzúreným davom slzotvorný plyn, nepodarilo sa ich zastaviť a chaos sa znásobil. Nakoniec sa streľba potvrdila, pretože zranených je viacero ľudí. Medzi je žena vo veľmi vážnom stave a niekoľko príslušníkov polície. 

 

 

Podľa informácií denníka Washington Post, ministerstvo obrany odmietlo žiadosť washingtonských úradov, aby do ulíc vyslala Národnú gardu, teda stále Trumpov nominant.

 

Aktuálne však už zmenilo názor a vo Washingtone predsa len bude zasahovať Národná garda. Budovu Kapitolu by malo ísť ochrániť asi 1100 členov gardy.

 

V meste platí zákaz vychádzania

Agentúra Reuters píše, že poslancov vyzvala, aby si nasadila plynové masky. Medzi účastníkmi rokovania bol aj viceprezident Pence, ktorého okamžite evakuovali na bezpečné miesto.

 

Starostka hlavného mesta USA v reakcii na nepokoje vyhlásila vo Washingtone zákaz vychádzania od 18:00 hodiny miestneho času.

 

Do budovy sa priaznivcom Trumpa podarilo vtrhnúť cez rozbité okno, ktoré rozbil stoličkou. Zasadnutie Kongresu sa začalo o 13:00 hodine. Hneď v úvode rokovania podala skupina republikánov námietku k súčtu hlasov voliteľov v prezidentských voľbách, konkrétne v Arizone.

 

Trump burcuje spoločnosť

V stredu počas dňa vystúpil s prejavom Donald Trump, ktorý tak len podporil vášne v spoločnosti. Uviedol, že „naša zem toho už mala dosť. Nemôžete uznať porážku, keďže ide o krádež“, pričom nezabudol zopakovať, že výsledok prezidentských volieb je podvod.

 

img

 

Jeho žaloby, ktorými vo viacerých federálnych štátoch napadol sčítavanie hlasov, boli zamietnuté. Dosluhujúci prezident označil médiá, technologické spoločnosti a sociálne siete za svojich úhlavných nepriateľov a nebezpečenstvo pre americkú demokraciu. Toto vyhlásenie pritom prišlo pred zahájením rokovania Kongresu.

 

Správu budeme aktualizovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona