OSN uvoľňuje 17 miliónov USD na pomoc severnej Etiópii postihnutej suchom

NETKY.SK • 28 Február 2024, 10:47 • 2 min
OSN uvoľňuje 17 miliónov USD na pomoc severnej Etiópii postihnutej suchom

ADDIS ABEBA - Humanitári OSN v utorok uviedli, že šéf humanitárnej pomoci Svetovej organizácie vyčlenil 17 miliónov amerických dolárov na pomoc pri zmiernení sucha vyvolanej a zhoršujúcej sa situácie hladu v severnej Etiópii.

slovakia

left justify in out

Suma uvoľnená generálnym námestníkom Martinom Griffithsom z Centrálneho fondu núdzovej reakcie (CERF) odráža hlboké znepokojenie nad vplyvom nového sucha spôsobeného klimatickým javom El Nino, ktorý postihuje regióny Afar, Amhara a Tigray, uviedol Úrad OSN pre pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

"Potravinová neistota sa bude v nasledujúcich mesiacoch len zvyšovať," uviedol OCHA. "Keďže sa nové sucho zintenzívni, očakáva sa, že viac ako 10 miliónov ľudí v celej Etiópii bude potrebovať potravinovú pomoc počas chudého obdobia od júla do septembra," dodal.

Humanitári uviedli, že predchádzajúce suchá a pokračujúce nepriateľské akcie naďalej ovplyvňujú, pričom ďalšie ťažkosti prinesú predpokladané záplavy.

OCHA zdôrazňuje, že existuje krátka príležitosť na odvrátenie najhorších dopadov na komunity postihnuté otrasmi, vrátane konfliktu v severnej Etiópii v rokoch 2020 až 2022.

"Je nevyhnutné, aby po tejto najnovšej alokácii CERF nasledovalo dodatočné financovanie od darcov," uviedol úrad. "Vďaka ich štedrosti a úsiliu vláde Etiópie je už 6,6 milióna ľudí oslovených pomocou potravín a hotovosti," dodal. OCHA však tiež uviedol, že sú naliehavo potrebné ďalšie zdroje.

Aby sa zachovala a zintenzívnila humanitárna potravinová a nepotravinová reakcia v celej krajine, humanitárna komunita a vláda Etiópie v pondelok vydali spoločnú výzvu na tohtoročnú reakciu, v ktorej žiadali 3,24 miliardy dolárov na riešenie potrieb 15,5 mil. ľudí v núdzi v tomto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies