R. Fico: Prezidentka Z. Čaputová a vládni poslanci útočia na § 363 len preto, aby nebránil pri zneužívaní trestného práva na likvidáciu opozície.

NETKY.SK • 22 Jún 2023, 11:00 • 2 min
R. Fico: Prezidentka Z. Čaputová  a vládni poslanci útočia na § 363 len preto, aby nebránil pri zneužívaní  trestného práva na likvidáciu opozície.

SMER – SSD berie na vedomie rozhodnutie Ústavného súdu SR, že ustanovenie § 363 Trestného poriadku je v súlade s Ústavou SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Generálny prokurátor SR (GP SR) môže na základe tohto ustanovenia zrušiť akékoľvek právoplatné rozhodnutie v prípravnom konaní, ak nim bol porušený zákon. SMER – SSD je dlhodobo presvedčený, že takéto oprávnenie je základným predpokladom fungovania prokuratúry, ktorá má zabezpečovať, že konanie orgánov v prípravnom konaní je v súlade so zákonom.

Útoky na túto právomoc GP SR začali po roku 2020, keď padlo rozhodnutie vládnej koalície pod vedením I. Matoviča, že prostredníctvom trestného práva má byť zlikvidovaná opozícia. Od roku 2020 sme boli svedkami masívneho porušovania ľudských práv obvinených z radov opozície a opozičných nominantov. Ľudia boli nezákonne obviňovaní, držaní vo väzbe, došlo aj k tragickým udalostiam. Bez oprávnenia GP SR rušiť nezákonné rozhodnutia v prípravnom konaní by rozsah devastácie právneho štátu bol prakticky nekonečný, pretože NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry SR pod vedením politika a právoplatne odsúdeného D. Lipšica by nemali žiadne prekážky pri likvidácii opozície. Život ukázal, že ľudia na NAKA a Úrade špeciálnej prokuratúry SR boli schopní na základe politických pokynov spáchať akékoľvek špinavosti.

SMER – SSD verí, že po tomto presvedčivom rozhodnutí ÚS SR neopodstatnené a čisto politicky motivované útoky na ustanovenie § 363 Trestného poriadku skončia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies