Expolicajt Derek Chauvin žiada nový proces v prípade smrti Georgea Floyda

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 11:36 • 2 min
Expolicajt Derek Chauvin žiada nový proces v prípade smrti Georgea Floyda

Bývalého minneapoliského policajta v apríli uznali vinným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda, no on požaduje nový proces.

slovakia

left justify in out

Právnici Dereka Chauvina predložili príslušné dokumenty na súde argumentujúc, že prokurátori aj porota pochybili, a on nemal spravodlivý proces. Chauvin, ktorý bol na videu zachytený, ako kľačí na krku pána Floyda viac ako deväť minút, bol uznaný vinným z vraždy a zabitia. Jeho právnik však tvrdí, že jeho klient bol zbavený spravodlivého procesu. Tento rozsudok bol považovaný za míľnik v rasovej histórii USA a Američania mu všeobecne tlieskali. Chauvinovi hrozí až 40 rokov väzenia. Odsúdia ho budúci mesiac.

 

img

 

Súvisiaci článok: Rozsudok nad expolicajtom v prípade úmrtia Georgea Floyda vynesú až 25. júna

 

Argumenty právnikov

Americké médiá informujú, že sa žiadosť o nový súdny proces očakávali, a ide o bežný krok nasledujúci po odsúdení. New York Times citoval odborníkov, podľa ktorých je nepravdepodobné, že by rozhodnutie poroty bolo zvrátené. Eric Nelson tvrdí, že proces nebol nestranný z dôvodu publicity v prípravnom konaní. Píše, že pred procesom a počas neho bolo „také všadeprítomné a také škodlivé“, že išlo o „štrukturálnu vadu konania“. Návrh tiež tvrdí, že sudca sa dopustil chyby, že došlo k zneužitiu úradnej moci prokurátora a k zastrašovaniu svedka.

 

Mohlo by vás zaujímať: Porota uznala expolicajta Dereka Chauvina vinným z vraždy Georgea Floyda

 

Polemika o porotcovi

Prívrženci Chauvina poukázali na porotcu Brandona Mitchella, ktorý bol na snímke minulý rok v auguste na udalosti vo Washingtone, ktorá sa konala pri 57. výročí historického pochodu hnutia za občianske práva vo Washingtone. Súčasťou tejto akcie bol protest Vystrihnite si z krku, na ktorom rečníci vrátane syna Martina Luthera Kinga požadovali rasovú rovnosť. Pán Mitchell bol na snímke oblečený v tričku so sloganom „Dajte si koleno z krku“ a „BLM“, ktorý odkazoval na hnutie Black Lives Matter. Porotcovia v prípade Chauvin boli pred procesom spytovaní, či sa oni alebo ľudia, ktorých dobre poznajú, zúčastnili na protestoch o použití sily alebo policajnej brutalite. Pán Mitchell, jediný porotca v procese, ktorý poskytuje rozhovory pre médiá, tvrdí, že na túto otázku odpovedal nie.

 

Prečítajte si tiež: Začína sa proces s expolicajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies