Testy s pozitívnymi výsledkami na salmonelu

NETKY.SK • 8 September 2023, 20:00 • 2 min
Testy s pozitívnymi výsledkami na salmonelu

Vyjadrenie Patricka Linharta

slovakia

left justify in out

V týchto dňoch, keď riešime zlyhanie Ódorovej vlády pri migrantoch a je tam sústredená všetka pozornosť, nesmieme zabúdať, že úradníci vo vláde zlyhávajú pri ochrane občanov aj v inej oblasti. Hovorím o produktoch z Ukrajiny. O 15 dní vyprší termín dovozu ukrajinského obilia a pozorne budeme sledovať ako sa vláda vysporiada s týmto problémom, pretože jeho neriešenie bude mať tvrdé dopady na našich prvovýrobcov. Čakáme rázne riešenie a nie také akého sme svedkami pri imigrantskej kríze, čiže zdĺhavé, pomalé a na konci trpia ľudia na Slovensku. V tomto kontexte chcem upozorniť úradníka zodpovedného za poľnohospodárstvo a za to, čo vlastne jeme a čo sa k nám dováža, že je ohrozené zdravie ľudí aj v segmente potravín konkrétne u ukrajinských a poľských kureniec. Práve kvôli obiliu a o kurčatám z Ukrajiny som včera inicioval zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo.  Slovenskom totiž rezonuje ďalšia vážna potravinová kauza. 

Na slovenský trh, do nemocníc, do domovov dôchodcov, ako aj do škôlok a škôl boli zasielané kurčatá pozitívne na salmonelu, pričom sa falšovali výsledky pozitívnych testov, ktoré mám k dispozícii, a to priamo dnešnou pracovníčkou RVPS Košice okolie, ktorá predtým pracovala ako vedúca výroby danej firme a zodpovedala za bezpečnosť produktov. Tento človek, ako zamestnanec nemenovanej firmy, falšoval výsledky testov a potom sa táto osoba zamestnala na miestnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá má danú firmu kontrolovať a tak podvody pokračujú aj dodnes. Namiesto kontaminovaného mäsa, ktoré malo byť zlikvidované, sa podľa výpovede bývalých zamestnancov, na likvidáciu posielal iný odpad z výroby aby bol doklad o likvidácii. Pričom skutočné mäso so salmonelou sa po tom, čo sa rozmrazovalo v letných mesiacoch na chodbách firmy a v šatniach zamestnancov, prebalilo a posielalo do obehu na slovenský aj zahraničný trh a do prevádzok spoločného stravovania. A nielen to.

Aj keď je firma v konkurze, dokonca aj bez povolenia vyrábať a bez zodpovednej vedúcej, ktorá ako som uviedol, momentálne kryje túto firmu z pozície kontrolórky na RVPS KE okolie, firma veselo funguje i naďalej. A tak beztrestne takto i dnes vykonáva tieto podvody. Robí tak, podľa výpovedí zamestnancov, cez ďalšie firmy, kde majú majitelia nasadeného bieleho koňa, pričom tieto firmy majú takisto sídlo spoločnosti v rovnakom sídle, ako sa nachádza aj výrobná prevádzka. Jedná sa pritom o firmu, ktorá je mediálne známa z falšovania pôvodu kurčiat, dodávaných do nemeckého reťazca, za čo aj napriek uloženej pokute 50 000 eur. Túto pokutu odmietla zaplatiť a doteraz ani nezaplatila. Došlo i k ďalším praktikám, ktoré vedú k ohrozeniu zdravia obyvateľstva, o čom mám aj dôkazy, ktoré som predložil ako polícii, tak úradníkovi Bírešovi. Prípadu sa ujala aj NAKA, keďže nejde len o podozrenie z ohrozovania zdravia obyvateľstva, ale aj k podozreniu z korupcie. Na NAKA bude predvolaný aj minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš, ktorý disponuje informáciami o falšovaní testov a ktorý už pol roka prípad odmieta vyšetriť. To len, aby niekto nepovedal, že nám ide teraz o akúsi predvolebnú kampaň. Tento prípad je starý pol roka a čakali sme dostatočne pridlho vo viere, že sa prípad vyšetrí. A nielen tento prípad, keďže takýchto prípadov je niekoľko. 

Včera sme zvolali mimoriadny parlamentný vybor. Tento výbor bol včera v neskorých večerných hodinách zmarený poslancom Karahutom zo Sme rodina, ktorý zneužil funkciu predsedu výboru, a aj napriek nesúhlasu poslancov zvolal výbor na stvrť na osem večer, aby tak k zasadaniu výboru nedošlo. Pravé na tomto mimoriadnom výbore mal úradník Bíreš garantovať aj likvidáciu kontaminovaného obilia z Mlynu Kolárovo a predložiť riešenie ako bude chrániť Slovákov pred ďalším prílevom kontaminovanej pšenice. Mal predložiť aj navrhované kroky, ktoré povedú ku garancii a k ochrane obyvateľstva pred kurčatami pozitívnymi na salmonelu. Ako už viete, zistil som, že Slováci skonzumovali 550 ton kontaminovanej pšenice z Ukrajiny, a mlyn Kolárovo odmieta zlikvidovať a chce pustiť do obehu dalsich 750 ton kontaminovaného obilia z Ukrajiny. Takže mimoriadny výbor nemal byť len o ukrajinských kurčatách so salmonelou. Rovnako mal takisto pozvaný pán Mikas predložiť výsledky kontrol z gastro zariadení po kauze s ukrajinskou pšenicou. Takto košický veterinar Karahuta zo Sme rodina chráni košickú veterinu aj profesora Bíreša, ktorý na košickej veterine pôsobil. Po polročnom naliehaní na bývalého riaditeľa ŠVPS, úradníka Bíreša, tento prázdninový minister vyriešil celú situáciu tak, že zatelefonoval už spomínanej kontrolórke z RVPS Košice okolie, ktorá v období od 31.12 2021 bola vedúcou výroby a garantom v danej firme, ktorá falšovala výsledky testov, pozitívnych na salmonelu, ktoré momentálne držím v ruke a odovzdávam polícii, keďže som už podal trestne oznámenie. Pán minister sa pani opýtal, či za jej pôsobenia sa vo firme diali podvody. Odpoveď „Nie, všetko bolo v poriadku“ bola pre pána ministra postačujúca a bez akejkoľvek sľúbenej skutočnej kontroly, ktorú mi úradník Bíreš osobne prisľúbil ešte pred pol rokom, úradník Bíreš zverejnil stanovisko ministerstva pôdohospodárstva na TASR, citujem: „Salmonela vo firme, ktorú podozrieva P. Linhart sa nepotvrdila“. Dámy a páni, takto sa robia kontroly na Slovensku za vlády bývalej koalície aj dnes za úradníckej vlády pani prezidentky a týchto prípadov je naozaj veľmi veľa a pribúdajú ďalšie. Keďže HLAS dbá o zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov, čoho dôkazom je niekoľko predložených a podporených zákonov, HLAS po zasadaní klubu strany, vyzýva úradníka Bíreša, aby začal okamžite konať, alebo rezignoval z funkcie ministra pôdohospodárstva. Keďže ide o vážne ohrozenie bezpečnosti občanov, pokiaľ úradník Bíreš nemieni konať, žiadame prezidentku republiky, ktorá daného úradníka do tejto funkcie vymenovala, aby v rámci ochrany zdravia obyvateľstva Slovenskej Republiky, Bíreša okamžite z pozície ministra odvolala a nechala pracovať OČTK, aby bol prípad dôkladne prešetrený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Zdroj foto: FB Patrick Linhart
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies