Zuzana Jusková sa opäť chystá pokoriť Lamanšský prieliv, tentoraz v štafete

NETKY.SK • 24 Júl 2023, 19:30 • 2 min
Zuzana Jusková sa opäť chystá pokoriť Lamanšský prieliv, tentoraz v štafete

KOŠICE - Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková sa pripravuje na tretie pokorenie Lamanšského prielivu a opäť so snahou o historický zápis.

slovakia

left justify in out

V roku 2017 sa stala prvou Slovenkou, ktorej sa to podarilo a pred tromi rokmi bola členkou historickej ženskej štafety, ktorá ho zdolala. Tentoraz majú spoločne s Tatianou Chudou a jej dcérou Ninou pred sebou dvojnásobnú výzvu - preplávať Lamanšský prieliv z Anglicka do Francúzska a späť.

Akciu s názvom "Kanál La Manche - Two Way" majú naplánovanú od 22. do 29. augusta. V roku 2020 sa šesťčlenná štafeta, ktorú doplnili Zuzana Vančová, Zuzana Szabóová a Soňa Rebrová, popasovala s náročnými vodami na 32-kilometrovom úseku za 12 hodín a 40 minút. Pri dvojnásobnej vzdialenosti predpokladajú čas okolo 24 hodín, no Jusková pripomenula, že výsledný čas nebude to najdôležitejšie.

"Nejde o čas, ale o to, aby sme vôbec došli do cieľa. Stať sa môže čokoľvek. Počítať sa bude aj to, ak by sme prešli iba z jednej strany na druhú. Úspešná cesta späť by bola príjemný bonus. Už vieme, čo nás čaká. Ja som tam bola aj ako sólo plavkyňa, neskôr aj s dievčatami, ktoré si to tiež vyskúšali. Tieto skúsenosti vnímam ako výhodu," uviedla Jusková, ktorej tím povedie osvedčený tréner Zoltán Makai. 

Cesta za splnením ďalšieho plaveckého sna Juskovej vedie nielen cez dlhodobý tréning, ale aj cez nevyhnutné splnenie technických požiadaviek pre potreby riadneho uznania športového výkonu. "Museli sme zvládnuť nejakú byrokraciu. Nevyhnutné sú potvrdenia o dobrej fyzickej kondícii a zdravotnej stránke. Keby sme to nemali v poriadku, nemuseli by nám povoliť štart. Musíme plávať bez prestávky, každá musí plávať presne hodinu. Nesmieme ani vymeniť poradie, ktoré bude určené od začiatku. Vieme, že to pôjde silou, ale aj hlavou. Bude dôležité nastaviť sa tak, že je jedno či chcem alebo nechcem ísť ďalej, ale jednoducho pôjdem," poznamenala Zuzana Jusková.

Zároveň priznala, že augustové plávanie cez Lamanšský prieliv ju vyjde na dvojnásobok z ceny, ktorú zaplatila pred šiestimi rokmi počas sólo plávania. Presný dátum začiatku pokusu o nevšedný športový výkon zatiaľ nie je známy. Závisieť bude od aktuálnych poveternostných podmienok na mieste. Čas štartu určí zástupca Channel Swimming Association, ktorý bude dohliadať na regulárnosť športového výkonu. "V tom termíne od 22. do 29. augusta musí nájsť "okno," počas ktorého budú vhodné podmienky. Môže to byť hocikedy - počas dňa alebo aj v noci. Iba nám zavolá a povie, kedy bude najvhodnejšie počasie. Budeme v podstate na mieste, budeme sa pripravovať a trénovať, no zároveň budeme v permanentnom strese z toho, že nebudeme vedieť, kedy presne pôjdeme na to," prezradila Jusková, ktorá pre splnenie si ďalšieho plaveckého sna obetovala aj rodinnú dovolenku. "Celý život som po tom túžila. Anglicko je pre mňa špeciálne miesto a keď mám možnosť ísť znovu do toho, tak idem. Ľudia z môjho okolia už len kývnu rukou, pretože vedia, že proti prúdu sa nedá ísť," prezradila Jusková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: The Invisible Mag
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies