R.Fico : Po dlhých mesiacoch upozorňovania konečne parlament schválil návrhy zákonov Smeru na boj proti zdražovaniu.

NETKY.SK • 23 Jún 2023, 12:00 • 2 min
R.Fico : Po dlhých mesiacoch upozorňovania konečne parlament schválil návrhy zákonov Smeru na boj proti zdražovaniu.

Predstavitelia strany SMER – SSD dnes na tlačovej besede reagovali na aktuálnu schôdzu NR SR. Predseda strany R. Fico uviedol, že sa konečne potvrdilo pravidlo, že trpezlivosť ruže prináša, nakoľko už rok a pol SMER upozorňuje na to, že zdražovanie na Slovensku bude mať nedozierne rozmery. Napriek upozorneniam však koalícia nepočúvala. Najskôr teda SMER išiel cestou návrhov mimoriadnych schôdzí Národnej rady, no žiadna z nich nebola nakoniec otvorená. Boj so zdražovaním bol zo strany vlády zanedbaný a Slovensko sa preto môžeme „pýšiť“ rekordmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Máme dvakrát vyššiu infláciu, ako je priemer eurozóny, v oblasti zdražovania potravín sme na úrovni niekde až 30%, v roku 2022/2023 naďalej klesajú reálne mzdy a zdá sa, že temno ešte neskončilo. Za týchto podmienok SMER, využijúc všetky skúsenosti, ktoré má sa ako politická strana rozhodol, že musí zobrať iniciatívu do svojich rúk a boli sme svedkami nevídaných javov, kedy SMER začal suplovať babrácku vládu. Cez podpredsedu NR SR Juraja Blanára boli zvolené okrúhle stoly, ktoré boli po odbornej stránke hodnotené veľmi vysoko. Tu vzniklo niekoľko návrhov predstaviteľov SMERu s predstaviteľmi potravinárov, poľnohospodárov a obchodníkov.

 

Robert Fico vyjadril sklamanie nad tým, ako sa k téme zdražovania vyjadruje Čaputovej vláda. Dnes boli v parlamente dva zákony z dielne strany SMER schválené. „Prvý zákon sa dotýka zákona o cenách a v tomto zákone dávame do rúk cenových orgánov, v tomto prípade ministerstvu financií, významné nástroje. Prvým nástrojom je, že má povinnosť ministerstvo vypracovať analýzu toho, že čo sa vlastne deje, pokiaľ ide o vývoj cien a marží. Táto analýza musí byť hotová do tridsiatich dní a na základe toho, ak cenový orgán dôjde k záveru, že situácia na trhu s potravinami je naďalej mimoriadna, musí predložiť vláde na schválenie konkrétne návrhy, tie môžu smerovať k cenám energií. Rovnako je tam dôležité ustanovenie v tomto zákonu o cenách, ktoré ukladá povinnosť obchodom udržiavať tri roky informácie, na základe ktorých sa dajú robiť portom podobné rozhodnutia,“ vysvetlil R. Fico. Za podporu poďakoval poslancom za Sme rodina a tiež ďalším, bolo ich vyše 100, samozrejme okrem SaS, ktorí stále veria vo voľný trh a Hegerovcov.

 

Druhý zákon sa týka odpustenia sociálnych odvodov vybranému okruhu subjektov vo výške približne 24% a to na obdobie od 1.8., no bude platiť až do 3.1.2024 a môže to znamenať úľavu pre nich v tom, že budú mať šesť mesiacov nižšie náklady na zamestnancov a na konci dňa by to znamenalo dodržanie cenovej stability. „Je strašné, že opozícia musí nahrádzať vládu. Je strašné, ako sa vykašľali na ľudí, neurobili pre ľudí absolútne nič. Keď sa s nimi ale bavíte, tak vyťahujú všelijaké čísla, všelijaké grafy, z ktorých sa doteraz nikto nenajedol. Tvrdia, že boli najreformnejší, boli najlepší a najkrajší na svete, len to má malý háčik, nikto ich nechce,“ povedal R. Fico.

 

Podpredseda strany L. Kamenický priblížil, že dve veci sú preňho dôležité, a to sledovanie cenových vývojov, kde akonáhle SOI začne sledovať cenové vývoje na Slovensku, reťazce, prvovýrobcovia, spracovatelia si začínajú dávať pozor a ceny klesajú. „My ako opozícia máme obmedzené právomoci, ale za seba chcem povedať jednu vec, ak by SMER – sociálna demokracia bola vo vláde, budeme sa oveľa viac musieť starať o tom, ako pomôcť poľnohospodárom zo strany štátu na to, aby sa znižovali ich výrobné náklady. Robia to všetky ostatné krajiny, Slovenská republika v tejto krízovej situácii dáva okolo 50 – 60 mil.eur na pomoc poľnohospodárom, keď sa pozriete na okolité krajiny, je to možno osemnásobok tejto sumy,“ uviedol L. Kamenický. Dodal, že práve ceny slovenských výrobkov, ktoré sú o niečo drahšie, keďže sme na malom trhu, no sú kvalitné a štát musí pomôcť aj predaju týchto lokálnych výrobkov a znižovať ich cenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies