Navaľnyj požaduje ruskú stranu o vrátenie oblečenia, chce ho použiť ako dôkazový materiál

NETKY.SK • 21 September 2020, 17:25 • 2 min
Navaľnyj požaduje ruskú stranu o vrátenie oblečenia, chce ho použiť ako dôkazový materiál

MOSKVA - Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vyzval počas dneného dňa ruské úrady, aby mu odovzdali oblečenie, ktoré na sebe mal v auguste, keď v dôsledku otravy upadol do kómy.

slovakia

left justify in out

Navaľnyj v tejto súvislosti obvinil Moskvu zo zadržiavania dôležitého dôkazu, ktorý by mohol pomôcť pri vyšetrovaní jeho otravy.

 

Požiadavka Navaľného

"Predtým, ako umožnili môj prevoz do Nemecka, vyzliekli mi všetko oblečenie a poslali ma tam úplne nahého," napísal Navaľnyj. "Vzhľadom na to, že mi na tele našli novičok a že otrava spôsobená kontaktom s touto látkou, je veľmi pravdepodobná, je moje oblečenie veľmi dôležitým dôkazom," uviedol. "Žiadam, aby bolo moje oblečenie starostlivo zabalené a vrátené," dodal.

 

img

 

Rusko vyhlásilo, že predtým, ako sa začne riadne vyšetrovanie v prípade Navaľného, musí byť zhromaždených viac dôkazov. Požiadalo preto nemecké úrady, aby mu za účelom preskúmania poskytli informácie o Navaľného zdravotnom stave. Namiesto riadneho vyšetrovania však ruské úrady otvorili predbežné vyšetrovanie tohto prípadu.

 

"Tridsať dní predbežného vyšetrovania použili na ukrytie dôležitých dôkazov," dodal Navaľnyj.

 

Výsluch sa konať nebude  

Navaľného spolupracovník Ivan Ždanov uviedol, že ruské orgány v rámci predbežného vyšetrovania predvolali na výsluch Navaľného hovorcu a niekoľkých ďalších členov jeho tímu. Podľa Ždanova sa ale výsluchu nezúčastnia, pretože 30-dňová lehota na začatie riadneho vyšetrovania už uplynula.

 

img

 

Alexej Navaľnyj je hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité od 22. augusta, keď ho tam letecky previezli zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla po tom, ako mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

 

Mohlo by vás zaujímať: Navaľného zdravotný stav sa zlepšuje zo dňa na deň, už dokáže chodiť bez pomoci

 

Výsledky testov

Nemecká vláda minulý týždeň oznámila, že laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku nezávisle od seba potvrdili zistenia nemeckých expertov, ktorí na základe výsledkov laboratórnych testov dospeli k záveru, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok.

 

Hotelová izba

Navaľného spolupracovníci pozbierali predmety z jeho hotelovej izby v Tomsku a poslali ich nemeckým odborníkom. Tí podľa Navaľného hovorkyne Kiry Jarmyšovej našli stopy novička na fľaši z hotelovej izby.

 

Súvisiaci článok: Ako malo prísť k otráveniu opozičného politika Navaľného?

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona