Nová stratégia USA proti Rusku: Nepokoje v Moskve ako projekcia amerických analytických centier

NETKY.SK • 5 August 2019, 13:05 • 2 min
Nová stratégia USA proti Rusku: Nepokoje v Moskve ako projekcia amerických analytických centier

Americký kanál CNN, podobne ako mnoho západných médií, komentoval nepovolené zhromaždenie v Moskve v sobotu 27. júla. Uprostred komentára je otázka: „Prispejú protesty v Moskve k posilneniu národného impulzu protestov a ako bude Kremeľ reagovať, ak k tomu dôjde“.

slovakia

left justify in out

Metódy posilnenia „národného impulzu protestov“ v Rusku sú vypracované v USA skupinou vedúcich analytických centier. Sú medzi nimi také, ktoré sú blízke republikánskej strane - American Foreign Policy Council (AFPC), Potomac Institute (AEI), STRATFOR, Jamestown Foundation. Ruskom sa tiež zaoberajú aj analytické centrá blízke demokratom. Je to Center novej americkej bezpečnosti Center for a New American Security (CNAS) Brookingsov inštitút, Council on Foreign Relations.

 

CNAS bol založený v roku 2007 a hrá rovnakú úlohu ako Project for the New American Century, (PNAS) – zabezpečiť americkú expanziu a nadvládu nad celým svetom. S pomocou takýchto projektov liberáli riadia štátnu politiku krajín.

 

Od januára 2018 do januára 2019 viedla CNAS Viktória Nuland. Pod jej vedením desať expertov z Centra pre novú americkú bezpečnosť vypracovalo dokument s názvom Stratégia USA proti Rusku (U.S. Strategies to Counter Russia: A Commentary Series) – hromadná správa, v ktorej sa uvádza „koordinovanejšia stratégia USA účinná čeliť Rusku“. Správa bola zverejnená na webovej stránke CNAS v januári 2019.

 

Autori správy vychádzajú zo skutočnosti, že americké sankcie voči Rusku nedosiahli svoje ciele a navrhujú „zmeniť prístup k zdržiavaniu Ruskej federácie – aby politika USA voči Rusku vystúpila nad rámec sankcií. Spojené štáty by, samozrejme, nemali odmietnuť sankcie proti ruským oligarchom a korporáciám,“ uvádza správa, ale „politika Spojených štátov by sa mala v priebehu času zamerať na zničenie ruskej ekonomiky a federálneho rozpočtu, usilovať o oslabenie lojality ruských elít, k vláde a osobne k Vladimírovi Putinovi, ako aj o vzbudenie nespokojnosti Rusov vytvorením ekonomických problémov v krajine“.

 

Alternatívou ekonomickým sankciám je prístup k práci s ruskou mládežou, ktorá teraz vychádza na protesty v Moskve. Treba poznamenať, že Stratégia USA proti Rusku uverejnená na webovej stránke centra pre novú americkú bezpečnosť je iba stručný výťah z uzavretého vývoja, zaslaného špeciálnym službám, ministerstvu zahraničných vecí a americkému kongresu. Podrobnosti o spôsoboch a metódach politiky USA voči Rusku nad rámec sankcií v otvorenej verzii nie sú zverejnené. Ale protesty mládeže a opozičných síl v Moskve v priebehu posledných dní jasne ukazujú, odkiaľ sú riadené a kým financované.    




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies