Zelenskyj bude mať príhovor v Bezpečnostnej rade OSN, oznámila Británia

NETKY.SK • 5 Apríl 2022, 06:13 • 2 min
Zelenskyj bude mať príhovor v Bezpečnostnej rade OSN, oznámila Británia

NEW YORK – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať v utorok príhovor na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré bude venované konfliktu v jeho krajine, oznámila britská diplomatická misia.

slovakia

left justify in out

Pôjde o prvý prejav tohto lídra pred orgánom OSN odvtedy, čo Rusko spustilo 24. februára inváziu na Ukrajine, píše tlačová agentúra AFP. Spojené kráľovstvo, ktoré v apríli predsedá bezpečnostnej rade, nevedelo uviesť, či bude prejav streamovaný naživo alebo bude vopred nahratý. Utorkové zasadnutie bolo naplávané už predtým, ako bolo oznámené vystúpenie Zelenského, a zúčastní sa na ňom aj generálny tajomník OSN António Guterres. Zasadnutiu bude teraz pravdepodobne dominovať víkendový nález mŕtvych tiel v civilnom oblečení, ležiacich v uliciach mesta Buča pri Kyjeve. Fotografie hrozných scén vyvolali vo svete odsúdenie Ruska, píše AFP.

 

img

 

Zelenskyj v kaki bunde a v maskáčovej nepriestrelnej veste strávil v pondelok v Buči pol hodiny. Zo smrti ľudí obvinil ruských vojakov. „Toto sú vojnové zločiny a svet to uzná za genocídu,“ vyhlásil. Rusko odmietlo zodpovednosť za zabitých ľudí a uviedlo, že fotografie mŕtvol sú „falošné“. „Predsedníctvo Spojeného kráľovstva v bezpečnostnej rade sa postará o to, aby bolo počuť pravdu o vojnových zločinoch Ruska. Ukážeme Putinovu vojnu takú, aká v skutočnosti je,“ napísala misia Británie pri OSN na svojom oficiálnom účte na Twitteri.

 

Možno vás zaujme: Jaroslav Naď privítal Strategický kompas EÚ. Čo nám prinesie?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona