Policajný šéf vypovedal, že Chauvin pri zatýkaní Floyda porušil pravidlá

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 13:29 • 2 min
Policajný šéf vypovedal, že Chauvin pri zatýkaní Floyda porušil pravidlá

USA - Bývalý minneapoliský policajt Derek Chauvin porušil pri zatýkaní Georgea Floyda pravidlá polície týkajúce sa použitia sily.

slovakia

left justify in out

Náčelník polície v Minneapolise Medaria Arradondo to povedal počas šiesteho dňa procesu s expolicajtom v prípade smrti spomenutého Georgea Floyda. Spôsob, akým Chauvin zadržal Floyda, nebol v súlade s výcvikom a „určite nie je súčasťou našej etiky a našich hodnôt,“ cituje policajného šéfa spravodajský portál BBC.

 

img

 


Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 v Minneapolise po tom, ako mu biely policajt Chauvin zhruba deväť minút kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Zábery zo zatýkania vyvolali globálne protesty proti rasizmu.

 

img

 

Súvisiaci článok: Začína sa proces s expolicajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda

Prokurátori, ktorí sa snažia dokázať Chauvinovo porušenie výcviku, sa svojimi otázkami zamerali na pravidlá policajného zboru a stratégie, ktoré sa policajti učia za účelom deeskalácie napätých situácií. Arradondo pred súdom vypovedal, že štvorica policajtov nemala Floyda zadržať tak, ako to urobila, po tom, čo Floyd prestal odporovať a bol v tiesni. Podľa jeho slov to nebolo podľa pravidiel ani podľa výcviku. Arradondo tiež skonštatoval, že by bolo výnimočné, keby policajti vzali do väzby osobu podozrivú z použitia falošnej bankovky, tak ako bol Floyd.

 

img

Chauvinov právnik Eric Nelson sa náčelníka pýtal na situácie, keď policajti hrozia zbraňou, aby zmiernili situáciu, tak ako to urobil Chauvin, keď pred prihliadajúcimi ľuďmi držal slzný sprej. „Niekedy policajt musí vytiahnuť zbraň a povedať, hej, ak ma nepočúvnete, použijem silu,“ vyjadril sa právnik, na čo mu Arradondo odpovedal, že takéto občasné naznačovanie v snahe o ústup podozrivého je v súlade s pravidlami. Arradondo  po vzhliadnutí záberov zo zatknutia poznamenal, že sa zdá, že pred príchodom záchranárov Chauvin presunul svoje koleno z Floydovho krku na lopatku.

V pondelok tiež vypovedal lekár Bradford Wankhede Langenfeld, ktorý vyhlásil Floyda za mŕtveho 30 minút po tom, čo dorazil do Zdravotníckeho centra okresu Hennepin. Podľa neho je príčinou Floydovej smrti nedostatok kyslíka. Udusenie ako príčinu smrti naznačili aj prokurátori, napriek tomu, že súdny lekár rozhodol, že za to môže kardiopulmonálna zástava. Chauvinovi právnici kontrujú, že k úmrtiu Floyda prispelo údajné požívanie drog a problémy so srdcom.

Chauvin, ktorý tvrdí, že je nevinný, je obžalovaný z vraždy tretieho stupňa, vraždy druhého stupňa a zabitia, za čo mu hrozí 40 rokov vo väzení. O jeho osude rozhoduje porota.

 

Prečítajte si tiež: V procese s expolicajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda vypovedali prví svedkovia

Proces s Chauvinom je vnímaný ako rozhodujúci moment v rasových vzťahoch USA. Verdikt v tomto prípade bude všeobecne vnímaný ako ukazovateľ toho, ako bude americký právny systém riešiť podobné prípady v budúcnosti. Policajti zväčša nebývajú odsúdení za úmrtia počas ich pracovného výkonu. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona