Pútnici v Mekke sa dnes modlia na hore Arafát

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:39 • 2 min
Pútnici v Mekke sa dnes modlia na hore Arafát

RIJÁD - Moslimskí pútnici z celého sveta sa dnes na úsvite, v druhý deň každoročnej islamskej púte hadždž, vydali zo saudskoarabskej Mekky k púštnemu pahorku Arafát.

slovakia

left justify in out

Hora Arafát je vzdialená od Mekky približne 20 kilometrov. Pútnici v bielych rúchach tam dlhé hodiny stoja pohrúžení do modlitieb a mnohí z nich tento rituálny akt viery a pokánia považujú za vrchol celého hadždžu. Podľa tradície je Arafát miestom, kde prorok Mohamed pred 14 storočiami predniesol rozlúčkovú reč k svojim nasledovníkom. Moslimovia veria, že v druhý deň hadždžu sú otvorené nebesia a že im Alah odpúšťa hriechy a vypočúva ich modlitby.

 

Po skončení rituálov pri Arafáte po západe slnka sa pútnici presúvajú na neďalekú pláň Muzdalifa. Tam budú zbierať kamene, ktoré použijú v sobotu pri symbolickom kameňovaní diabla na planine Miná.

 

Päťdňová výročná púť sa začala v utorok. Ženy počas nej nepoužívajú mejkap ani parfumy a nosia voľné oblečenie a prikrývky hlavy, kým muži majú na sebe nezošité biele plachty symbolizujúce rovnosť ľudí pred bohom, a to bez ohľadu na bohatstvo, rasu či spoločenské postavenie.

 

Učenie islamu vyžaduje od každého fyzicky zdatného moslima uskutočniť hadždž raz za život. Tých, ktorí fyzicky náročnú púť nezvládajú - napríklad kvôli zlému zdravotnému stavu či postihnutiu alebo vysokému veku - prevážajú invalidnými vozíkmi.

 

Hadždž vrcholí sviatkom obetovania Íd al-adhá, počas ktorého sa ľudia modlia a obetujú rôzne zvieratá. Ide o jedno z najväčších zhromaždení ľudí usporadúvaných vo svete.

 

Snaha zvládnuť nápor pútnikov viedla Saudskú Arábiu k zavedeniu kvót, ktoré presne stanovujú, koľko moslimov môže každá krajina na púť vyslať. Saudskoarabskú úrady oznámili, že tento rok na hadždž zavíta 1,4 milióna pútnikov zo zahraničia. Očakáva sa, že na obradoch sa zúčastní aj asi 600.000 miestnych veriacich. Milióny moslimov si na cestu do Mekky sporia celý život.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies