Putin v pondelok zavíta na bielorusko-ruské vojenské cvičenie Zapad 2017

NETKY.SK • 15 September 2017, 16:36 • 2 min
Putin v pondelok zavíta na bielorusko-ruské vojenské cvičenie Zapad 2017

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin na budúci pondelok zavíta na rusko-bieloruské vojenské cvičenie Zapad 2017 (Západ 2017).

slovakia

left justify in out

Peskov vysvetlil, že Putin zvykne chodievať na vojenské manévre, "pretože je najvyšším veliteľom (ruských) ozbrojených síl".

 

Vojenské cvičenie Zapad 2017 sa za účasti 12.700 vojakov armád Bieloruska a Ruska koná zväčša na území Bieloruska, ale aj na troch polygónoch v Rusku vrátane výcvikového priestoru v Leningradskej oblasti, ktorý na budúci pondelok navštívi Putin.

 

Cvičenia sú zamerané na simulovanie bojových situácií na zemi, vo vzduchu a na mori. Zúčastňuje sa na nich 12.700 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová však minulý týždeň vyhlásila, že skutočný počet účastníkov cvičení môže byť až 100.000.

 

Manévre, ktoré sa začali vo štvrtok a potrvajú do 20. septembra, vyvolali značné znepokojenie Severoatlantickej aliancie.

Hovorca Kremľa však dnes spresnil, že Putinova pondelková návšteva na polygóne ruskej armády v Leningradskej oblasti nijako nesúvisí s týmito obavami. "Je to obvyklá cesta na najväčšie vojenské cvičenie," dodal Peskov.

 

Moskva v uplynulých dňoch opakovane ubezpečovala, že manévre Zapad 2017 nie sú prípravou na inváziu do Poľska a Litvy - členských štátov NATO - alebo na Ukrajinu, ktorá sa o členstvo v Aliancii uchádza. Všetky tri zmienené štáty susedia s Ruskou federáciou.

 

Poľsko a pobaltské republiky sa cítia byť ohrozené Ruskom, ktoré v roku 2014 anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym.

"Tieto cvičenia sú výlučne obranné a nekladú si za cieľ žiadnu krajinu alebo skupinu štátov," tvrdí ruský rezort obrany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies