Putin: Rusko ešte počká s ďalšími pôžičkami Ukrajine

NETKY.SK • 29 Január 2014, 18:34 • 2 min
Putin: Rusko ešte počká s ďalšími pôžičkami Ukrajine

MOSKVA - Rusko počká s uvoľnením ďalších miliárd dolárov zo sľúbenej pôžičky pre Ukrajinu dovtedy, kým tam nevznikne nová vláda. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Počkajme si na nový kabinet," povedal Putin na stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Rusko zatiaľ vyplatilo tri miliardy dolárov zo záchranného finančného balíka vo výške 15 miliárd dolárov, ktorý vláde v Kyjeve prisľúbila Moskva. Prvú trojmiliardovú tranžu pôžičky od Ruska teda Ukrajina už dostala a čaká na druhú tranžu vo výške dvoch miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters.

Putin odsúhlasil záchranný finančný balík pre Ukrajinu vlani v decembri, a bývalej sovietskej republike tak hodil záchranné lano počas ekonomickej krízy. Opozícia a Západ to však pokladajú za odmenu za to, že ukrajinská vláda vlani v novembri zrušila plány na podpis politickej a obchodnej dohody s Európskou úniou a prisľúbila zlepšenie vzťahov s Ruskom. Ukrajina sa zmieta v masových nepokojoch odvtedy, čo ukrajinský prezident Viktor Janukovyč cúvol od spomínaných dohôd s EÚ. Premiér Mykola Azarov v utorok odstúpil a pokúsil sa tak upokojiť protestujúcich aj opozíciu. A hoci sa úradujúcim premiérom už stal jeho prvý námestník Serhij Arbuzov, nie je jasné, kedy bude vytvorená nová vláda. Leonid Kravčuk, prvý prezident nezávislej Ukrajiny po rozpade Sovietskeho zväzu, dnes zdôraznil hĺbku a závažnosť krízy v krajine. "Štát je na pokraji občianskej vojny. Musíme nazývať pravým menom to, čo sa práve deje. A to, čo sa práve deje, je revolúcia, pretože hovoríme o pokuse dosiahnuť zmenu moci," uviedol Kravčuk v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies