„Pura vida“ – princíp čistého života, ktorý dáva ľuďom kostarickej Nicoye dar dlhovekosti

NETKY.SK • 21 August 2023, 12:08 • 2 min
„Pura vida“ – princíp čistého života, ktorý dáva ľuďom kostarickej Nicoye dar dlhovekosti

Posledná oblasť, ktorú vám predstavujeme v rámci tzv. blue zones – modrých zón na svete, kde podľa všetkých dostupných údajov žijú ľudia dlhšie a zdravšie ako priemerný obyvateľ planéty, je kostarický polostrov Nicoya.

slovakia

left justify in out

V stredoamerickom štáte Kostarika sa vôbec vyznáva pojem "pura vida" – čiže akýsi čistý, jednoduchý život. Pura vida je tu viac než len fráza, je to naozaj ich spôsob života, ktorý na polostrove Nicoya prináša aj konkrétne výsledky vo forme mimoriadnej dlhovekosti tunajších ľudí. Je tu nezvyčajne vysoká koncentrácia osôb starších ako 100 rokov, ktorí sa nielen dožívajú vysokého veku, no dožívajú sa ho s úsmevom na tvári, v relatívne dobrej kondícii, bez srdcových chorôb, rakoviny, cukrovky, obezity.

Obyvatelia polostrova Nicoya v Kostarike majú predovšetkým silný vzťah k prírode. Pohostinné a nádherné podnebie im umožňuje tráviť veľkú časť dňa vonku, pod holým nebom, žiť a pracovať v prírodnom svete.

Jedným z dôležitých vedľajších účinkov tohto životného štýlu je fakt, že ľudia sa dostatočne vystavujú slnku, ktoré im poskytuje dostatok životodarného vitamínu D. Na polostrove Nicoya máte po väčšinu roka dni plného slnečného svitu, ktorého si domáci naberajú plným priehrštím. Dokonca aj počas obdobia dažďov si zvyčajne môžete doobeda počas prechádzky po pláži užiť trochu slnka, než prídu popoludňajšie dažde, ktoré udržiavajú polostrov zelený a svieži.

Dôležitou súčasťou, ktorá sa vyskytuje vo všetkých modrých zónach vrátane polostrova Nicoya, je každodenný pohyb. Kostaričania sa nemusia nútiť do pravidelných návštev posilňovne, pretože do svojho života zaradili prirodzené každodenné cvičenie s nízkou intenzitou.
Pri domácich prácach, obrábaní pôdy a pešej chôdzi do cieľa svojej cesty neustále využívajú svoje svaly, spaľujú kalórie a posilňujú svoj imunitný systém, čo všetko prispieva k zdravšiemu životu.

Bežné jedlo na polostrove Nicoya pozostáva z čiernej fazule, bielej ryže, množstva ovocia a zeleniny, v striedmej miere sa tu jedia vajcia, mliečne výrobky, mäso či obľúbené domáce kukuričné placky. Všetky tieto potraviny sa pestujú na mieste a sú čerstvo pripravené.

Čierna fazuľa a ryža tvoria kompletné bielkoviny a dodávajú ľudskému telu potrebné aminokyseliny. Sortiment miestneho ovocia a zeleniny, ako sú maniok, batát, papája, tekvica, kukurica a pejibaye (ovocie podobné broskyni) ponúka sacharidy, draslík, vlákninu, vitamíny a minerály.
Kostaričanom k dlhému a zdravému životu pomáha aj to, čo pijú. Voda na polostrove Nicoya je najtvrdšia v celej Kostarike, čo znamená, že má najvyššiu koncentráciu vápnika. Správna hladina vápnika. Ak chcete využiť výhody tunajšej stravy, nasledujte Nikójčanov a vyberte sa
na miestne farmárske trhy, ktoré nájdete cez víkendy na centrálnom námestí každého mesta.

No možno najdôležitejším kľúčom k dobrému, šťastnému a zdravému životu je udržiavanie silných komunitných väzieb a akási zmysluplnosť a cieľavedomosť, spojená s už spomínanou jednoduchosťou, ktorej umenie Kostarijčania ovládli. Vyznávajú dobré susedské a priateľské vzťahy, zmysel pre spolupatričnosť, vzájomnú pomoc.

Je tiež bežné, že pod jednou strechou tu žije viacero generácií ako prejav silných rodinných väzieb. Storoční ľudia profitujú z pravidelného kontaktu so svojimi deťmi a vnúčatami, čo vytvára pocit spolupatričnosti a poskytuje hlbší zmysel života. Okrem silných rodín si domáci pestujú silný vzťah k spoločnej histórii, kultúre, tradíciám.

Ak sa sem rozhodnete vybrať na dovolenku, asi veľmi rýchlo podľahnete čaru ich „pura vida“, ktoré tu hovoria namiesto „ahoj“, či „ako sa máš?“ Možno tu uprostred nádhernej zelene, s tanierom čerstvých dobrôt pred vami a v kontakte s usmiatymi bezstarostnými ľuďmi prídete sami na zmysel svojho života a jeho naplnenie, čo podľa vedcov je samo o sebe receptom k zdravému a šťastnému životu.

Polostrov Nicoya sa nachádza na severnom tichomorskom pobreží Kostariky. Je približne 120 km dlhý a 55 k široký, severná časť je súčasťou provincie Guanacaste a južná časť provincie Puntarenas. Vstupnou bránou na polostrov Nicoya je plážové mestečko Tamarindo na západnom pobreží, ktoré je veľmi obľúbené u zahraničných cestovateľov.

Ak ste sa rozhodli preskúmať šťastie polostrova Nicoya na vlastnej koži, jeho západné a južné pobrežie sú pre návštevníkov najobľúbenejšie. Ponúkajú širokú škálu ubytovacích zariadení, očarujúcu divokú prírodu a najrôznejšie aktivity. Navštívte raj pre surferov Santa Teresa, najjužnejší bod - rezerváciu Cabo Blanco, či malebné mesto Tambor. Vnútrozemie ostrova, kde žije väčšina storočných a takmer storočných nie je také atraktívne a navštevované ako pobrežie, no stále má čo ponúknuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies