Svetielko nádeje pre pacientov s rakovinou!

NETKY.SK • 14 Október 2021, 8:58 • 2 min
Svetielko nádeje pre pacientov s rakovinou!

Štúdia britského Inštitútu pre výskum rakoviny a nadácie Royal Marsden NHS Foundation Trust zverejnila tento týždeň informácie, že nová liečba rakoviny založená na imunoterapii by mohla vyhubiť nádory u niektorých nevyliečiteľne chorých pacientov.

slovakia

left justify in out

Vedci zistili, že kombinácia liekov nivolumab a ipilimumab viedla k zníženiu veľkosti nádorov u nevyliečiteľne chorých pacientov s rakovinou v oblasti hlavy a krku. U niektorých rakovina úplne zmizla a lekári u nich nenašli ani žiadne zistiteľné príznaky choroby.

 

img

 

Tretia fáza klinickej štúdie zahŕňala takmer 1 000 umierajúcich pacientov s rakovinou hlavy a krku. Výsledky tejto fázy však neboli dostatočne štatisticky významné. Podľa ICR ale mali značný význam po klinickej stránke. Niektorí pacienti totiž žili dlhšie o niekoľko mesiacov alebo rokov a mali aj menej vedľajších účinkov.

 

img

 

 

Domnievajú sa , že kombinácia spomínaných dvoch liekov na báze imunoterapie by mohla byť novou účinnou zbraňou proti niektorým formám rakoviny v pokročilom štádiu.

 

Prečítajte si tiež: Ženy nezahrávajte sa so svojím zdravím! Najlepšou prevenciou rakoviny krčka maternice je očkovanie

 

Iné štúdie skúmajúce kombinácu týchto liečiv naznačovali, že  má podobný prínos aj v prípadoch nevyliečiteľne chorých pacientov s rakovinou obličiek, kože a čriev.

 

 

Táto imunoterapeutická liečba vyvolala oveľa menej vedľajších účinkov v porovnaní s chemoterapiou, ktorá je štandardnou liečbou ponúkanou mnohým pacientom v pokročilom štádiu rakoviny.

 

img

 

Liečba kombináciou liekov nivolumab a ipilimumab mala veľkú úspešnosť u skupiny pacientov, ktorých nádory mali vysokú hladinu imunitného markera nazývaného PD-L1. Miera prežitia u pacientov s vysokými hladinami PD-L1, ktorí dostali imunoterapeutický koktejl, bola najvyššia, aká bola kedy zaznamenaná v klinickej štúdii prvej línie liečby recidivujúceho alebo metastatázujúceho nádoru hlavy a krku. Títo pacienti žili v priemere o tri mesiace dlhšie ako tí, ktorí podstupovali chemoterapiu. Medián ich celkového prežitia bol 17,6 mesiacov, čo je najvyšší priemer, aký bol kedy zaznamenaný v tejto skupine pacientov.

 

Možno vás zaujme: Radikálne zariadenie na chudnutie, ktoré vás doslova prinúti držať jazyk za zubami

 

"Sú to sľubné výsledky. Imunoterapie sú láskavejšie a inteligentnejšie ošetrenia, ktoré môžu pacientom priniesť značný úžitok," povedal profesor Kristian Helin, výkonný riaditeľ ICR.

 

img

 

Vedci uviedli, že dúfajú, že budúce zistenia zo štúdie CheckMate 651, financovanej spoločnosťou Bristol Myers Squibb, ukážu ďalšie výhody terapie u pacientov s pokročilým nádorovým ochorením hlavy a krku. "Napriek nedostatku štatistickej významnosti sú tieto výsledky klinicky zmysluplné," povedal profesor Kevin Harrington, profesor biologických onkologických terapií na ICR a konzultant klinického onkológa v Royal Marsden, ktorý viedol test CheckMate 651. "Budeme musieť vykonať dlhšie sledovanie, aby sme zistili, či dokážeme preukázať prínos prežitia u všetkých pacientov v štúdii."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona