Prvý súper: Vůjtek bude mať aj Handzuša, Kanadu berie ako výhodu

NETKY.SK • 3 Máj 2012, 11:20 • 2 min
Prvý súper: Vůjtek bude mať aj Handzuša, Kanadu berie ako výhodu

Prvý súper Vůjtek bude mať aj Handzuša, Kanadu berie ako výhodu - Hokej Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú súboje na 76. MS na súpiske už aj s Michalom Handzušom.

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú súboje na 76. MS na súpiske už aj s Michalom Handzušom. V piatok však proti Kanade nebudú môcť s centrom San Jose Sharks ešte počítať. "S Michalom som komunikoval v stredu neskoro večer helsinského času. K tímu by sa mal pripojiť okamžite po prílete do Helsínk, v piatok podvečer," informoval generálny manažér reprezentačného tímu Otto Sýkora.
      Podľa trénera Vladimíra Vůjteka však štart proti favoritovi môže byť výhodou, keďže "javorové listy" sú známe pomalými začiatkami na turnaji. "Myslím si, že to bude naša výhoda, ale samozrejme to ešte nemusí zaručiť aj dobrý výsledok. No je lepšie hrať s nimi hneď zo začiatku, ako niekedy v priebehu turnaja," uviedol Vůjtek. Kanaďania si musia zvyknúť na širšie klzisko, navyše v príprave pred svetovým šampionátom odohrali iba dve stretnutia so Švajčiarskom. V prvom vyhrali 2:1 až po samostatných nájazdoch, v druhom 4:2. "Kanada mala zo začiatku vždy také nevýrazné výsledky a až postupom času pridávala, zlepšovala sa a trebárs aj z tímu, ktorý nevyzeral najlepšie, sa nakoniec stali majstri sveta," pokračoval hlavný tréner.
      "Javorové listy" prišli na šampionát s tímom zloženým výlučne z hráčov z NHL, v ktorom figurujú ofenzívne hviezdy ako Patrick Sharp, Ryan Getzlaf, či John Tavares. Slovenský center Juraj Mikúš priznal, že zo začiatku pozorne monitoroval, kto bude figurovať v kanadskom drese, no postupne to stratilo zmysel. "Prestali sme to sledovať, keď sme zbadali prvé mená na súpiske. Je to zbytočné, pretože všetci hráči sú tam vynikajúci. Majú za sebou množstvo zápasov v NHL a sú veľmi skúsení," uviedol dvadsaťpäťročný center tímu HC Lev.
      Vůjtekovi zverenci sa chcú v Helsinkách pobiť o postup do štvrťfinále a o ich šanciach výrazne napovedia prvé tri duely základnej A-skupiny, keď sa stretnú postupne s Kanadou, Fínskom a USA. "Prvé tri zápasy budú naozaj náročné, ale nechceme vešať hlavu ani v prípade, že by nám v nich niečo nevyšlo. Musíme bojovať, pretože sa chceme dostať na olympiádu," dodal Mikúš.
      Slováci majú s Kanadou celkom vyrovnanú bilanciu, keď sa zo 44 vzájomných duelov 19-krát tešili z výhry, štyrikrát remizovali a v 21 prípadoch ťahali za kratší koniec, celkové skóre však hovorí pre nich pomerom 141:129. So zámorským súperom sa naposledy stretli na Nemeckom pohári v roku 2010, keď prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch. Viac však mrzí prehra zo začiatku toho istého roka. Rovnakým výsledkom, i keď v riadnom hracom čase, sa skončil semifinálový duel na zimnej olympiáde vo Vancouveri. Na svetovom šampionáte si mužstvá naposledy zmerali sily v roku 2009 vo švajčiarskom Klotene, pričom duel skončil vysokým triumfom Kanady 7:3.
      Káder SR na MS 2012 vo Fínsku a Švédsku:
      Brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.)
      Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín.), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk), Rus./KHL), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR), Zdeno Chára (Boston Bruins/NHL), Dominik Graňák (Dinamo Moskva, Rus./KHL)
      Útočníci: Milan Bartovič (Bílí Tigři Liberec, ČR), Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR), Marcel Haščák, Michel Miklík (všetci HC Košice), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín.), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL), Miroslav Šatan, Libor Hudáček (obaja HC Slovan Bratislava), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, NHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL)
      Káder Kanady:
      Brankári - Cam Ward (Carolina Hurricanes/NHL), Devan Dubnyk (Edmonton Oilers/NHL), Matt Hackett (Minnesota/NHL)
      Obrancovia - Dion Phaneuf, Luke Schenn (obaja Toronto Maple Leafs/NHL), Jay Bouwmeester (Calgary Flames/NHL), Marc Methot (Columbus Blue Jackets/NHL), Marc-Edouard Vlasic (San Jose/NHL), Duncan Keith (Chicago Blackhawks/NHL)
      Útočníci - Evander Kane, Andrew Ladd (obaja Winnipeg Jets/NHL), Corey Perry, Ryan Getzlaf (obaja Anaheim Ducks/NHL), Jordan Eberle, Ryan Nugent-Hopkins (obaja Edmonton Oilers/NHL), John Tavares (NY Islanders/NHL), Jamie Benn (Dallas Stars/NHL), Teddy Purcell (Tampa Bay Lightning/NHL), Ryan O'Reilly (Colorado Avalanche), Jeff Skinner (Carolina/NHL), Alexandre Burrows (Vancouver/NHL), Patrick Sharp (Chicago/NHL)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies