Maďari spájajú svoje sily do jednej politickej strany

NETKY.SK • 7 August 2020, 16:11 • 2 min
Maďari spájajú svoje sily do jednej politickej strany

BRATISLAVA - Strana Maďarskej komunity (SMK), Most-Híd a hnutie Spolupatričnosť založia spoločnú maďarskú politickú stranu. V sídle SMK v Bratislave to dnes médiám na tlačovej konferencii povedal predseda strany Krisztián Forró.

slovakia

left justify in out

Oficiálnou cestou 

Líder Mostu-Híd László Sólymos priblížil, že všetky tri politické subjekty podpíšu 20. augusta v Komárne deklaráciu o vytvorení spoločnej strany.

"Je to historický okamih, vďaka ktorému sa maďarská komunita zjednotí. Všetky tri zúčastnené strany vytvoria pracovné skupiny, ktoré budú mať na starosti tvorbu spoločného programu i zabezpečenie technických parametrov strany," uviedol Forró. Sólymos zdôraznil, že spoločná strana bude založená na princípe demokracie, proeurópskej orientácii a na silnom zastúpení maďarskej a iných menšín na Slovensku.

 

img

 

Kritické témy 
Predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes na tlačovej konferencii vysvetlil, že v "kritických témach", ktoré sa strán bytostne týkajú, ako je napríklad využitie európskych zdrojov, vytvoria určité pracovné skupiny. "Aby južné Slovensko nebolo v tejto veci diskriminované," dodal.

 

img

 

Ani do NRSR
Do Národnej rady SR (NR SR) sa na základe výsledkov februárových parlamentných volieb nedostala ani jedna politická strana reprezentujúca maďarskú menšinu. Most-Híd, ktorý v minulom volebnom období tvoril vládnu koalíciu so stranami Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a Slovenská národná strana (SNS), získal vo voľbách 2,05 % hlasov.

 

img

 

SMK, hnutie Spolupatričnosť a Maďarské fórum kandidovali na spoločnej kandidátke volebnej strany Maďarská komunitná spolupatričnosť a vo voľbách im svoj hlas odovzdalo 3,91 % voličov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona