Umelá inteligencia na Univerzite Komenského v Bratislave? Rektor prijal smernicu pre používanie

NETKY.SK • 9 Marec 2024, 08:15 • 2 min
Umelá inteligencia na Univerzite Komenského v Bratislave? Rektor prijal smernicu pre používanie

Univerzita Komenského v Bratislave prijala smernicu, ktorá upravuje pravidlá používania umelej inteligencie (UI) pri vzdelávacej, vedecko-výskumnej i administratívnej činnosti. Tá nadobudla platnosť a účinnosť podpisom rektora Mareka Števčeka.

slovakia

left justify in out

Univerzita podporuje využívanie nástrojov študujúcimi, ako aj vyučujúcimi, no s transparentne nastavenými pravidlami obzvlášť v otázke uvádzania zdrojov. 

Nástroje UI by sa mali používať najmä ako podpora a pomoc pri štúdiu a mali by slúžiť na rozvoj a efektívne využívanie nadobudnutých vedomostí, schopností a zručností študentov. Vyučujúcim sa odporúča priebežné oboznamovanie sa so systémami UI a používanie jej nástrojov pri pedagogickej činnosti.

Smernica reaguje na vplyv UI na akademické prostredie a formuluje princípy pre tvorivé, bezpečné, zodpovedné, etické a transparentné používanie jej nástrojov v prostredí univerzity. Nástroje UI sú určené na používanie pri príprave a úpravách textov, možno ich však primerane aplikovať aj na iné formy generatívnej UI. Odporúčané spôsoby citovania nástrojov UI sú uvedené v prílohe tohto predpisu.

Univerzita Komenského dbá na dodržiavanie akademickej integrity, transparentnosti a spravodlivosti. Rozvoj a využívanie nástrojov UI vníma ako podnet, ktorý by mohol byť spúšťačom dôležitých zmien vo vzdelávaní – za predpokladu, ak tento fenomén dokážeme správne uchopiť a prispôsobiť sa novým podmienkam.

Smernica rektora sa nachádza na tejto adrese.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: UK v Bratislave, Ilustračné foto. (uniba.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies