REPORTÁŽ: Kolíková opísala, prečo v komisii vyšetrujúcej smrť Lučanského bude aj odborníčka z Varšavskej univerzity i Kotleba

NETKY.SK • 4 Január 2021, 16:31 • 2 min
REPORTÁŽ: Kolíková opísala, prečo v komisii vyšetrujúcej smrť Lučanského bude aj odborníčka z Varšavskej univerzity i Kotleba

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková informovala o novej komisii, ktorá bude preverovať okolnosti úmrtia generála Lučanského.

slovakia

left justify in out

Kolíková pripomenula, že otázniky je dôležité vyvracať. Dodala, že je dôležité, „aby som poskytla akékoľvek fakty a okolnosti“.

 

V komisii budú lídri parlamentných strán okrem Za ľudí. V komisii budú Petra Hajšelová, Juraj Krúpa, Milan Laurenčík, Denisa Saková, Marian Kotleba a Marián Saloň.

 

Bude tam aj zástupca prezidentskej kancelárie a Verejnej ochrankyne práv. V komisii bude zastúpená aj český niekdajšia verejná ochrankyňa práv. „Oslovila som tiež pani Lukasovú,“ povedala s tým, že nebude riadnou členkou.

 

Uvažuje sa aj o zapojení rodiny Milana Lučanského. „Súčasne som oslovila aj Moniku Platek z Poľskej republiky,“ povedala s tým, že táto akademička na Varšavskej univerzite posudzovala stav poľských väzníc.

 

 

„O záveroch tejto komisie budú hlasovať jednotliví členovia,“ povedala s tým, že kto nebude súhlasiť, vyjadrí sa, prečo a bude to aj zverejnené.

 

 V súčasnosti sa komisia zaoberá tým, čo všetko bude potrebovať k výsledku rozhodnutia. „Predpokladáme, že budeme komunikovať aj s rodinou pána Lučanského,“ doplnila Kolíková.

 

„Všetky podklady, ktoré potrebuje, ja sa budem snažiť obratom zabezpečiť,“ povedala s tým, že chce, aby rozhodnutie bolo čo najskôr.

 

„Ja o tom neviem, že by bol takýto dopyt,“ odpovedala na otázku, že nevie o snahe rodiny vidieť lekárske záznamy.

 

Kolíková je presvedčená, že boli všetky povinnosti splnené, ale cíti, že je správne ak sa všetko prešetrí. „Je namieste povedať si, či sa dá urobiť aj niečo viac,“ povedala ministerka.

 

Nominantka Za ľudí dodala, že jej prvou prioritou bolo, aby sa o všetkom dozvedela rodina skôr od zástupcov štátu, ako od médií. Považuje za dôležité, aby sa dal priestor aj rodine generála, napríklad aj komunikovať s komisiou ešte pred vyslovením záveru vyšetrovania.

 

 

„Kamerové záznamy určite nemôžem zverejniť,“ povedala s tým, že by to zmarilo prebiehajúce trestné stíhanie. „Zverejním vám tie dokumenty, ktoré si myslím, že môžeme,“ doplnila s tým, že iba tie, ktoré nezmaria prebiehajúci proces.

 

Otázky, ktoré spochybňujú kolúznu väzbu či umiestnenie v Prešove, nazdáva sa, že sa k tomu musia vyjadriť orgány činné v trestnom konaní.

 

„Návrh na väzbu dáva prokurátor, rozhoduje o tom nestranný súd,“ dodala s tým, že ona ako ministerka toto ovplyvniť nemôže, rovnako ani vláda. Dodala, že ani predseda súdu, ktorého nominovala ona, nerozhodoval o tom, ako sudca rozhodol a ktorý sudca priniesol toto rozhodnutie.

 

Kolíková dodala, že Zbor väzenskej a justičnej stráže nemohol generála sledovať 24 hodín denne, lebo by išlo o mučenie. Najznámejší český väzeň Jiří Kajínek vydal svedectvo, že istý čas ho sledovali non stop, bez ohľadu na to, čo práve robil.

 

Padla aj otázka o emóciách a či komisia dokáže emócie utíšiť. „Ja ju politicky zneužívať nechcem,“ povedala s tým, že situácia je dnes napätá z politickej stránky.

 

 

Kolíková sa nazdáva, že obvinený sa vždy cíti skľúčený. Dodala, že inštitút väzby sa nesmie zneužívať a dôvody sú stanovené v zákone. A kolúzna väzba je práve pri podozrení, že by mohlo dochádzať k ovplyvňovaniu svedkov. Je presvedčená, že dôvody na kolúznu väzbu boli.

 

„Ja nemám dôvod momentálne uvažovať nad svojím odchodom,“ dodala aj vzhľadom na politické zneužívanie a nazdáva sa, že išlo by o zbabelosť a útek z pomyselného boja.

 

„Pravdou je, že ja som v tom momente naozaj do tej väznice neprišla,“ odpovedala Kolíková na slová manželky generála, že na krku nevidela známky obesenia.

 

Je presvedčená, že inštitút väzby, či už kolúznej, útekovej či preventívnej, je dôležitý. „Ja som pripravená prehodnotiť aj zákon o väzbe,“ povedala s tým, že vláda má záujem humanizovať podmienky. Dodala, že ak prídu také závery z komisie, urobí všetko pre to, aby sa podmienky viac humanizovali.

 

„Istým spôsobom je paradoxné, že ja menujem pána Kotlebu do svojej komisie,“ povedala s tým, že nemá čo skrývať a poslanci by si aj tak mohli urobiť vlastný prieskum a ona chce, aby to bolo ešte rýchlejšie. Kamerové záznamy by rada zverejnila vtedy, ak pre generálneho prokurátora to nebude problém pri trestnom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies