Európsky parlament prijme prelomový zákon. Týkať sa bude umelej inteligencie

NETKY.SK • 11 Marec 2024, 11:30 • 2 min
Európsky parlament prijme prelomový zákon. Týkať sa bude umelej inteligencie

Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby umelá inteligencia bola dôveryhodná, bezpečná a rešpektovala základné práva EÚ a zároveň podporovala inovácie.

slovakia

left justify in out

Po rozprave, ktorá sa uskutoční v utorok 12. marca sa očakáva, že poslanci v stredu 13. marca schvália dohodu dosiahnutú s krajinami EÚ, v ktorej sa stanovia povinnosti pre umelú inteligenciu na základe jej potenciálneho rizika a úrovne vplyvu.

Aplikácie umelej inteligencie, ktoré predstavujú jasné riziko pre základné práva, ako sú systémy biometrickej kategorizácie založené na citlivých charakteristikách, sociálne hodnotenie alebo umelá inteligencia používaná na manipuláciu ľudského správania, budú v Európe zakázané. Systémy umelej inteligencie považované za vysokorizikové, ktoré sa používajú napríklad v kritickej infraštruktúre, vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti, pri presadzovaní práva, riadení hraníc alebo pri voľbách, budú musieť spĺňať prísne požiadavky.

Rýchlo sa rozširujúce modely umelej inteligencie na všeobecné účely (GPAI) budú musieť spĺňať aj povinnosti týkajúce sa transparentnosti a pravidlá EÚ v oblasti autorských práv, zatiaľ čo najvýkonnejšie modely budú čeliť dodatočným bezpečnostným požiadavkám. Vzhľadom na rastúce ťažkosti s rozpoznávaním umelých alebo zmanipulovaných audiovizuálnych médií („deepfakes“) online bude musieť byť takýto obsah jasne označený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Európsky parlament, Foto: Umelá inteligencia (SMK NU 1 Karanggeneng)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies