Prvá univerzita ruší bakalárske práce, dôvodom je umelá inteligencia. Pridajú sa ďalšie?

NETKY.SK • 8 December 2023, 09:28 • 2 min
Prvá univerzita ruší bakalárske práce, dôvodom je umelá inteligencia. Pridajú sa ďalšie?

PRAHA - Zatiaľ jedna vysoká škola v Českej republike pristúpila k zrušeniu bakalárskych prác. Dôvodom tohto rozhodnutia je, že študenti často využívajú na písanie svojich zadaní umelú inteligenciu a škola tomu nevie zabrániť. Podnikohospodárska fakulta VŠE nahradí klasický formát záverečných prác praktickými absolventskými projektmi. O zmene v prístupe k bakalárskym prácam, a nielen k nim, uvažujú aj iné univerzity v Česku aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Nastavia dvojitú kontrolu

Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Prahe ruší na jednej zo svojich fakúlt písanie bakalárskych prác v takej podobe, ako ich poznáme dnes. Vedenie fakulty podnikohospodárstva sa rozhodlo, že tvorba záverečných bakalárskych prác stratila význam. Dôvodom je, že študenti pri ich písaní používajú umelú inteligenciu, ktorej výskyt pri tvorbe textov profesori nevedia spoľahlivo odhaliť alebo vylúčiť. Zmeny sa zatiaľ nebudú týkať diplomových prác.

 

Namiesto bežnej formy bakalárskych prác budú študenti tejto fakulty od budúceho roka tvoriť praktické absolventské projekty. Podľa dekana fakulty Jiřího Hnilicu sa vďaka nim posilní uplatniteľnosť absolventov v odbore. „Budeme prehlbovať spoluprácu so súčasnými partnermi, študenti často pracujú popri štúdiu v rôznych firmách a nie je dôvod, prečo by tam nemohli vznikať bakalárske projekty,“ povedal dekan pre portál iDNes.cz.

 

V prípade bakalárskych projektov bude nad prácou študenta fungovať dvojitá kontrola. „Dohľad by vykonával priamo niekto zo spoločnosti a tiež z fakulty. Samozrejme, fungovalo by dvojité hodnotenie, pričom konečné slovo by mala škola, pretože my napĺňame profil absolventa. Mohlo by to byť zaujímavé pre obe strany,“ dodáva dekan.

 

Každá univerzita má vlastný prístup

Ostatné vysoké školy v Českej republike zatiaľ k takémuto rozhodnutiu nepristúpili. Na Karlovej univerzite riešia otázku použitia umelej inteligencie najmä pri teoretických záverečných prácach. „Bakalárske práce v mnohých študijných odboroch majú praktický charakter a študenti počas ich tvorby vykonávajú vlastnú experimentálnu činnosť, ktorú za nich umelá inteligencia nespraví,“ vysvetľuje hovorca školy Václav Hájek.

 

České vysoké učení technické v Prahe zatiaľ nad zmenami neuvažuje. Nezaznamenali totiž žiadne zneužitie umelej inteligencie pri tvorbe študentských prác. Poisťujú sa tým, že každá záverečná práca musí obsahovať skutočne originálnu časť, ktorú by umelá inteligencia nedokázala vytvoriť. Hovorkyňa Kateřina Veselá dodáva, že umelú inteligenciu je možné pri tvorbe práce využiť, musí byť však riadne odcitovaná.

 

Naopak, VUT v Brne nepovoľuje prakticky žiadne používanie umelej inteligencie v bakalárskych prácach. „Generatívnu umelú inteligenciu chápeme ako technológiu, ktorá môže byť užitočná len ako asistenčný a konzultačný nástroj. Preto nie je možné, aby študenti kopírovali výstupy umelej inteligencie a predkladali ich ako výsledok študentskej práce,“ napísal vo svojom vyhlásení rektor Kamil Gregorek.

Naše školstvo zatiaľ o zmenách diskutuje

Slovenské školstvo zatiaľ v tejto otázke k žiadnym plošným opatreniam nepristúpilo. „V súčasnosti analyzujeme viaceré možnosti, ako pristúpiť k rizikám generatívnej umelej inteligencie vo vysokom školstve, a to najmä pri písaní záverečných prác. Jednou z možností, nad ktorou uvažujeme, je aj zmena spôsobu vypracovávania záverečných prác,“ uviedol štátny tajomník rezortu Róbert Zsembera.

 

Slovenská technická univerzita o zrušení či nahradení bakalárskych prác nateraz neuvažuje. Dôvodom je najmä technické zameranie školy, keďže mnohé bakalárske práce majú charakter projektov, návrhov, analýz a sú založené na výskume, meraniach, výpočtoch či modeloch. „Podporujeme ovládanie a využívanie umelej inteligencie študentmi, no pri záverečných prácach a skúškach od nich vyžadujeme preukázať autorský vklad, respektíve ovládanie predmetnej problematiky,“ tvrdí hovorca školy Juraj Rybanský.

 

Na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave zatiaľ zvažujú viaceré možnosti, no dosiaľ nedospeli k finálnemu záveru. „Pracujeme na implementácii softvéru na kontrolu originality záverečných prác, ktorý dokáže vyhodnocovať, či danú pasáž napísala umelá inteligencia, alebo nie,“ konštatuje prorektor pre rozvoj a vzťahy s verejnosťou Andrej Brník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Topky / Getty Images (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies