Američan prešiel počas exkurzie bez povolenia z Južnej do Severnej Kórey

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 18:00 • 2 min
Američan prešiel počas exkurzie bez povolenia z Južnej do Severnej Kórey

Soul 18. júla (TASR) - Americký občan vstúpil bez povolenia na územie Severnej Kórey, kde ho zrejme zadržali. Oznámilo to v utorok na Twitteri velenie síl OSN, ktoré sa na Kórejskom polostrove snaží zaisťovať bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Američan prešiel z Južnej do Severnej Kórey počas exkurzie v demilitarizovanej zóne. Velenie síl OSN sa domnieva, že v súčasnosti je vo väzbe v KĽDR a dodáva, že spolupracuje so severokórejskou stranou v snahe incident vyriešiť. 

Prípady, kedy by Američania alebo Juhokórejčania prešli do Severnej Kórey, sú veľmi zriedkavé a situácia je skôr opačná. Ako pripomína AP, od konca kórejskej vojny (1950-1953) utieklo do Južnej Kórey viac ako 30.000 Severokórejčanov, aby sa vyhli politickému útlaku a ekonomickým ťažkostiam vo svojej vlasti.

Spoločná bezpečnostná zóna je 800 metrová bublina v rámci demilitarizovanej zóny medzi Severnou a Južnou Kóreou, kde sa môžu uskutočniť diplomatické diskusie. Na pohraničnú oblasť, jednu z najopevnenejších oblastí na svete, dohliada Organizácia Spojených národov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR, Washington Post / Marek Nemček Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies