Zelenskyj vystúpi s prejavom na summite NATO v Bruseli

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 07:21 • 2 min
Zelenskyj vystúpi s prejavom na summite NATO v Bruseli

BRUSEL – Severoatlantická aliancia pozvala v utorok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vystúpil s prejavom na štvrtkovom mimoriadnom summite NATO v Bruseli. Zelenského hovorca následne potvrdil, že ukrajinský prezident sa účastníkom tohto summitu prihovorí prostredníctvom videospojenia, uvádza agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

„Prezident Zelenskyj je pozvaný, aby sa prihovoril (účastníkom) summitu cez videolink. Lídri členských krajín tak dostanú príležitosť počuť priamo od prezidenta Zelenského o zúfalej situácii, do ktorej sa dostali obyvatelia Ukrajiny z dôvodu ruskej agresie,“ uviedol v utorok nemenovaný predstaviteľ Aliancie, ktorého citovala agentúra AFP. Hovorca ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov následne v uviedol, že Zelenskyj sa na štvrtkovom summite NATO zúčastní. Podľa neho však stále ešte nie je jasné, v akej podobe, pričom zúčastnené strany o tom ešte diskutujú.

 

img

 

Zelenskyj prednesie minimálne videopríhovor, ale možno sa zúčastní aj na diskusiách lídrov Aliancie, povedal Nykyforov, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Štvrtkové rokovania lídrov členských krajín NATO budú venované pokračujúcej ruskej invázii na Ukrajine, v dôsledku ktorej už z krajiny utiekli viac než tri milióny Ukrajincov. Na summite sa zúčastní aj americký prezident Joe Biden.

 

Prezident Zelenskyj už prostredníctvom videolinku predniesol príhovory v americkom Kongrese, nemeckom Bundestagu, izraelskom Knesete a v parlamentoch ďalších krajín sveta. V pondelok pripustil, že Ukrajina nebude prijatá do NATO, čo zdôvodnil tým, že sa jej členské štáty „boja“ Ruska. „Všetci sme to už pochopili,“ povedal Zelenskyj v rozhovore, ktorý poskytol britským, českým a ukrajinským médiám.

 

Možno vás zaujme: Vláda prerokuje koncepciu vonkajších ekonomických vzťahov či predaj majetku ŽSR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies