Proti sprísňovaniu interrupčného zákona v Poľsku už protestuje aj konzervatívnejšie krídlo žien

NETKY.SK • 27 November 2020, 15:15 • 2 min
Proti sprísňovaniu interrupčného zákona v Poľsku už protestuje aj konzervatívnejšie krídlo žien

VARŠAVA – Protivládne protesty v Poľsku trvajú už viac ako mesiac. Do ulíc vyrazili ženy, ktoré odmietajú sprísnenie interrupčnej legislatívy. Prekvapením je, že do boja proti zákonu sa pridalo aj konzervatívne krídlo nežného pohlavia.

slovakia

left justify in out

Hnutie Stávka žien, ktoré organizuje demonštrácie naprieč celým Poľskom už stihlo rozšíriť svoje požiadavky, okrem zablokovania sporného zákona už požadujú demisiu vlády.

 

Ženy upozorňujú na utrpenie matiek

Rozhodnutie ústavného súdu v prospech sprísňovania potratov, ktoré vyvolalo obrovský odbor v spoločnosti, pritom stále nie je vydané v zbierke zákonov. To zakazuje interrupciu dokonca aj v takom prípade, že plod je vážne poškodený.

 

Protestujúce ženy tak kritizujú vládu, že chce takýmto spôsobom matky donútiť, aby rodili deti, ktoré majú minimálne šance na prežitie, prípadne ich kvalita života bude na veľmi nízkej úrovni.

 

 

Takéto rozhodnutie považujú za neprijateľné, pričom kritizujú štát, že vystavuje ženy veľkému utrpeniu. V krajine tak aj naďalej platí tzv. potratový kompromis.

 

Súvisiaci článok: Demonštranti v Poľsku nerešpektujú rozhodnutie ústavného súdu, niektorí narúšajú bohoslužby a sprejujú fasády kostolov

 

Demonštrácie podpurujú aj konzervatívne orientované ženy

Podľa prieskumov pritom protesty namierené proti zákonu podporujú do veľkej miery aj ženy so sociálne slabšieho prostredia, rovnako sú vítané nie len vo veľkých mestách, ale aj menších obciach. Dôvodom je, že vláda sa ich snaží dotlačiť do veľmi nepríjemnej situácie, ktorá neovplyvní iba rodičov, zákonite sa dotkne celej rodiny.

 

 

Zároveň platí, že v Poľsku podstúpilo umelé prerušenie tehotenstva oveľa viac žien, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Dôvodom je už teraz prísny interrupčný zákon, ktorý ich núti cestovať do zahraničia, kde môžu tento zákrok podstúpiť. V krajine sa tiež robia potraty na čierno, ktoré sú v mnohých prípadoch vykonané neodborne a končia veľmi nešťastne.

 

Zrušiť prijatý zákon je cesta

Prieskumy taktiež naznačujú, že demonštrácie víta približne 70 % Poliakov, avšak iba v otázke sporného zákona. Takúto podporu už nedostali ďalšie požiadavky navrhnuté hnutím Stávka žien, ako je napríklad uvoľnenie potratovej politiky či pád vlády silno konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

 

img

 

Kedy sa situácia v krajine upokojí, ktorá je veľmi silno zasiahnutá pandémiou nového koronavírusu, je zatiaľ otázne. Jednou z možností je, že vláda vezme späť zákon o sprísňovaní potratov, aj napriek tomu, že už bol schválený. Musí tak však urobiť zákonnou cestou, čo môže predstavovať problém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies