Čaputová udelila štátne vyznamenanie bývalému talianskemu premiérovi

NETKY.SK • 21 Apríl 2022, 14:50 • 2 min
Čaputová udelila štátne vyznamenanie bývalému talianskemu premiérovi

RÍM - Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila vo štvrtok v priestoroch slovenskej ambasády v Ríme štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža bývalému talianskemu premiérovi a predsedovi Európskej komisie (EK) Romanovi Prodimu.

slovakia

left justify in out

V čase vstupu Slovenska do Európskej únie v roku 2004 stál na čele EK. Čaputová vyzdvihla, že Prodi sa zasadzoval o rozšírenie Únie aj v čase, keď túto víziu nezdieľali všetci jej vtedajší členovia. Vyznamenanie mu udelila za mimoriadne zásluhy v procese integrácie SR do EÚ.

 

„Rozšírenie Únie bolo jednoznačne najväčším príspevkom k stabilite a prosperite na európskom kontinente a prínos pre všetkých občanov EÚ. Slovensku tiež prinieslo istotu existencie v priestore slobody, demokracie a bezpečnosti. Istotu, ktorú si od 24. februára 2022 ešte viac uvedomujeme a ceníme," uviedla Čaputová v príhovore.

 

Prezidentka pripomenula, že aj vďaka Prodimu sú dnes Taliansko a Slovensko partneri za jedným európskym rokovacím stolom. „Udelením štátneho vyznamenania chcem v mene našich občanov oceniť úlohu, ktorú ste v prospech Slovenska a nášho vstupu do Únie zohrali," vyhlásila.

 

img

 

Čaputová zdôraznila potrebu uchrániť to, čím dnes Európska únia je, teda priestor, v ktorom sme spojení spoločnými hodnotami.

 

„Každá jedna krajina, ktorá sa pripojila k EÚ, a každá, ktorá ašpiruje na členstvo, musí byť a ostať liberálnou demokraciou. To znamená mať fungujúci právny štát, vrátane nezávislého súdnictva, slobodné médiá a ochranu menšín. Ak sú tieto hodnoty oslabované, musíme ich ochrániť," dodala.

 

img

 

Prodi sa podľa Čaputovej aj dnes prihovára za rozšírenie Únie. „Viete, že Európa nebude bezpečná a stabilná, pokiaľ nedokončíme proces rozširovania," povedala Prodimu. Štáty západného Balkánu, ktoré sú v hodnotovom súlade s EÚ, a ktoré spĺňajú kritériá, potrebujú podľa slovenskej prezidentky počuť, že o ich členstvo javíme skutočne úprimný záujem. „A Ukrajina potrebuje počuť, že je v Únii vítaná," doplnila.

 

img

 

Prezidentka udelila štátne vyznamenanie pri príležitosti oficiálnej návštevy Talianska. Rad bieleho dvojkríža sa udeľuje občanom iných štátov, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o všestranný rozvoj vzťahov medzi štátom, ktorého sú občanmi a SR, ako aj o posilnenie postavenia SR v medzinárodných vzťahoch. Udeľuje sa tiež za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies