Proruskí separatisti uskutočnia referendum napriek výzve Putina

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 13:06 • 2 min
Proruskí separatisti uskutočnia referendum napriek výzve Putina

DONECK - Vedenie proruských aktivistov, ktorí na východe Ukrajiny vyhlásili samozvanú Doneckú ľudovú republiku, dnes oznámilo, že uskutoční referendum o nezávislosti v plánovanom termíne - v nedeľu 11. mája - napriek výzve ruského prezidenta Vladimira Putina, aby hlasovanie odložili.

slovakia

left justify in out

Koordinačný výbor Doneckej ľudovej republiky podľa agentúry AP po svojom dnešnom rokovaní oznámil, že referendum zorganizuje v nedeľu podľa plánu.
     

Po stretnutí s úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), švajčiarskym prezidentom Didierom Burkhalterom v Moskve, ruský prezident Putin v stredu vyhlásil, že Rusko stiahlo svojich vojakov späť z blízkosti ukrajinskej hranice do výcvikových priestorov a lokalít pre "pravidelné cvičenia". Zároveň s cieľom zmierniť napätie na Ukrajine vyzval proruských aktivistov, aby odložili plánované referendum o nezávislosti.
     

Šéf Kremľa súčasne vyzval vládu v Kyjeve, aby zastavila "protiteroristickú operáciu" voči proruským aktivistom na východe Ukrajiny. Apeloval rovnako na odzbrojenie extrémistických provládnych skupín.
     

Myslíme si, že najdôležitejšie je vytvoriť priamy, úplný dialóg medzi kyjevskými činiteľmi a zástupcami juhovýchodnej Ukrajiny," povedal Putin. "Preto žiadame, aby zástupcovia juhovýchodnej Ukrajiny, stúpenci federalizácie krajiny, odložili referendum 11. mája, aby sa vytvorili potrebné podmienky pre takýto dialóg," konštatoval ruský prezident.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies