Progresívne Slovensko pripravuje ústavnú sťažnosť kvôli Ficovmu plánu obmedziť až zrušiť špeciálnu prokuratúru

NETKY.SK • 4 December 2023, 20:00 • 2 min
Progresívne Slovensko pripravuje ústavnú sťažnosť kvôli Ficovmu plánu obmedziť až zrušiť špeciálnu prokuratúru

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko v reakcii na utajné stretnutie premiéra Roberta Fica s predstaviteľmi Európskej komisie kvôli plánu obmedziť až zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry pripravuje ústavnú sťažnosť. Listom sme tiež oslovili a požiadali o osobné stretnutie eurokomisára pre justíciu Didiera Reyndersa, aby si vypočul argumentáciu a obavy státisícov ľudí na Slovensku, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

slovakia

left justify in out

“Verejnosť napriek - aj našim - výzvam doteraz nepozná presné znenie návrhu, s ktorým za Európskou komisiou išiel. Demontáž právneho štátu vláda pripravuje naďalej potichu. Je to škandalózne a nebezpečné. Preto hneď, ako bude zrejmé, že pretlačili takýto zásah voči ÚŠP cez skrátené legislatívne konanie, podáme ústavnú sťažnosť,” priblížil Šimečka s tým, že každým dňom sa ukazuje, že výsledkom tejto vlády bude nielen stagnácia, ale aj rozvrat právneho štátu a ohrozenie demokracie.

Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková vysvetlila, že hnutie bude Ústavný súd žiadať o posúdenie súladu akejkoľvek zmeny v postavení a fungovaní ÚŠP z hľadiska zabezpečenia princípu ochrany právneho štátu garantovanej Ústavou.

 

“Zároveň požiadame o pozastavenie účinnosti tejto zmeny, aby sa zamedzilo vážnemu nenapraviteľnému následku, ktorý by hrozil. Pretože v záujme ochrany smeráckych ľudí sa Robert Fico naozaj neštíti ničoho. Chystá sa rozmontovať základy boja proti korupcii a organizovanému zločinu a tomu treba zabrániť všetkými dostupnými prostriedkami,” uzavrela Plaváková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor strany PS, Foto: Topky / Ján Zemiar (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies