Je tu dobrá správa pre ľudí, no ďalšiu úsporu na energiách máme vo vlastných rukách. Stačí znížiť spotrebu

NETKY.SK • 12 November 2020, 16:14 • 2 min
Je tu dobrá správa pre ľudí, no ďalšiu úsporu na energiách máme vo vlastných rukách. Stačí znížiť spotrebu

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví prišiel s dobrou správou pre slovenské domácnosti v dobe, ktorá je náročná aj na financie.

slovakia

left justify in out

Po zlacňovaní plynu sa totiž o niečo uľahčí situácia ľuďom aj pri ďalšej strategickej komodite. Zlacnieť má aj elektrická energia, a to od 4 do 9 %. Závisieť to bude o kategórie odberu, akú má domácnosť nastavenú. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) takto reagoval na zlacňovanie na burzách.

 

 

„Úradu sa podarilo v maximálne možnej miere premietnuť úsporu zo zníženia ceny elektriny (komodity) na svetových burzách, do zníženia ceny elektriny pre slovenských spotrebiteľov,“ prezradil predseda ÚRSO Andrej Juris.

 

V tejto chvíli ešte dochádza aj ku skúmaniu cien za distribúciu a prenos, systémové služby či prevádzku. Aj toto totiž vplýva na koncovú cenu elektrickej energie. „Tieto cenové konania úrad uzavrie v najbližších týždňoch,“ povedal Radoslav Igaz, ktorý pôsobí ako hovorca úradu.

 


ÚRSO dodáva, že ide o maximálne ceny a ľudia sa môžu cenovo dostať ešte nižšie, ak napríklad zmenia dodávateľa. „Odberatelia môžu stále žiadať svojich dodávateľov o zľavu, prípadne zmeniť dodávateľa,“ uzavrel Igaz. Dôležité je však dôkladne si pozrieť zmluvné podmienky nového dodávateľa, keďže práve tam môžu byť rôzne chytáky, ktoré krátkodobo energiu zlacnia, no z dlhodobého hľadiska to má skôr opačný dopad.
 

Zlacnie aj plyn. Od nového roka priemerne pôjde dole od 21 do 27 %. Ale takí, čo plynom aj kúria, sa môžu dostať až na ušetrených 125 eur ročne, čo je už pomerne slušná úspora. Ak plynom ohrievate vodu, môžete ročne ušetriť aj do 60 eur. Ak plynom len varíte, ušetríte len približne 2 eurá ročne. 

 

 

No najdôležitejší spôsob ako domácnosť môže ušetriť a pomôcť tak aj prírode, je obmedziť spotrebu a neplytvať zbytočne elektrinou či vodou. Elektriny na niektorých miestach využívame až príliš, trpí tým aj životné prostredie, ale aj ľudský organizmus, keďže prílišný elektrický smog určite nie je na ľudský organizmus blahodárny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies