Problémom SR je podľa prezidentských kandidátov nedostatok morálky

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 07:12 • 2 min
Problémom SR je podľa prezidentských kandidátov nedostatok morálky

BRATISLAVA - Za vážny nedostatok Slovenska považujú prezidentskí kandidáti, ktorí dnes diskutovali v predvolebných debatách RTVS a TV Markíza, nedostatok morálky.

slovakia

left justify in out

"Morálka v tejto krajine je na úrovni suterénu," povedal vo verejnoprávnej televízii kandidát Jozef Behýl. "To, čo si dovolí zákonodarná moc, si dovolia aj sudcovia, lebo vedia, že ich za to nikto nepostihne," reagoval na tému justičných zmien, o ktorých aktuálne rokujú parlamentné strany. Zároveň ale dodal, že nie je možné hádzať všetkých sudcov "do jedného vreca". Za systémové riešenie pokladá podporu priamej demokracie, kde by o všetkých otázkach, ktoré zákon umožňuje, mohli občania rozhodovať v referendách. "Tu je vytvorený strašiak z referenda. Ľudia si musia rozhodovať o svojej krajine sami tak, ako to funguje vo Švajčiarsku," vyhlásil Behýl. 
      

Aktuálne pripravované ústavné zmeny však vníma ako účelové. "Ústavné zmeny sú politický obchod. Veľmi by som uvažoval, či to podporiť," vyhlásil pre TV Markíza. 
      

"Kompetencie prezidenta musia byť silnejšie. Prezident je hlavný ústavný činiteľ, tomu kompetencie nezodpovedajú," povedal s tým, že prezident by mal mať napríklad možnosť zákonodarnej iniciatívy.
     

"Morálka je základný problém, ako funguje morálka na súdoch, ale aj v celej spoločnosti," reagoval v diskusii RTVS aj Stanislav Martinčko. Ako kandidát poukazuje najmä na korupciu, ktorá je podľa neho u nás všeobecne rozšírená. Na Slovensku je podľa neho problém s oznamovaním korupcie, doplácajú na to často práve tí, ktorí ju oznámia. "Nemáme nezávislé súdy, políciu, prokuratúru. Do takého systému nebudem nič nahlasovať," reagoval na otázku TV Markíza, prečo korupciu, ak o nej vie, nenahlásil orgánom činným v trestnom konaní.
      

Martinčko nedôveruje aktivite parlamentných poslancov na ústavné posilnenie inštitútu tradičnej rodiny. "Nezáleží im na manželstve, záleží im len na tom, aby ich ľudia volili," povedal vo verejnoprávnej televízii s tým, že množstvo rodín nežije spolu, keďže ich členovia zarábajú v zahraničí. Preto je podľa neho najprv potrebné vytvoriť na Slovensku podmienky pre dôstojný život rodín, až potom uvažovať o legislatívnych zmenách.
      

"Ako laik by som sa prikláňal k tomu, aby sa racionalizovalo procesné právo. Bolo by dobré, keby sudcovia prechádzali previerkami," reagoval v RTVS Ján Jurišta, ktorý by chcel na Slovensku iniciovať vedomostnú a informačnú revolúciu. "Sme ekonomicky okupovanou krajinou, takmer 95 percent podnikov je vlastnených súkromnými nadnárodnými spoločnosťami," zdôraznil Jurišta, ktorý presadzuje nový ekonomický model po vzore Francúzska a Nemecka, v ktorých je silný podiel štátnych podnikov v ekonomike.
      

"Ak treba rodinu posilniť v ústave, prosím," povedal v diskusii RTVS Milan Melník na margo pripravovanej ústavnej zmeny. V relácii TV Markíza však označil aktuálnu iniciatívu, o ktorej rokuje Smer-SD a KDH, za účelovú.
      

V RTVS upozornil, že je rezervovaný ohľadom myšlienky previerok sudcov, ktoré sú predmetom ďalšej navrhovanej ústavnej zmeny. Na tieto previerky by podľa neho mohli doplatiť aj čestní sudcovia.
      

Vo svojom programe okrem iného navrhuje skrátenie pracovného času, čo by podľa neho pomohlo znížiť nezamestnanosť. Melník upozornil, že keby sa medzi nezamestnaných rátali aj Slováci, ktorí nepracujú doma, ale v zahraničí, dosiahla by podľa neho dvadsať percent.
      

Pozastavil sa aj nad faktom, že podľa prieskumov je 75 percent Slovákov znechutených politikmi, v tých istých agentúrach sa však v prieskumoch zameraných na prezidentské voľby úspešne presadzujú práve dlhoroční politici.
      

"Kompetencie prezidenta nie sú príliš veľké," konštatoval v diskusii TV Markíza kandidát na post hlavy štátu Jozef Šimko. Prezident by podľa neho mal určite viac využívať možnosť podať správu o stave republiky. "Vytýkam súčasnému prezidentovi, že takéto správy nepredkladá," povedal. "Máme vysokú mieru nezamestnanosti a množstvo ľudí žije v chudobe," upozornil Šimko, podľa ktorého by sa prezident vo svojich správach mal zvlášť venovať tejto otázke. "Vysokú mieru nezamestnanosti v našom regióne tvoria Rómovia. Bolo chybou, že Smer-SD odovzdal kompetencie v tejto veci inej strane, OĽaNO," dodal Šimko, ktorý je primátorom Rimavskej Soboty.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies